Resim sanatında estetik değer
Aesthetic values in painting
  1. Tez No: 342325
  2. Yazar: BEDİA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE HALIÇINARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: estetik, değer, sanat, resim, sanat felsefesi, sanat kuramı, estetik kuram, estetik değer, estetik yargı, estetik nesne, güzel, aesthetics, value, art, painting, philosophy of art, art theory, aesthetic theory, aesthetic value, aesthetic judgement, aesthetic object, beauty
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, estetik değerin, yaşamla kurduğu organik bağıntısında değişen, yeniden üretilen ve eleştirilen biçimlerde ortaya çıkışının bağlı olduğu şeyleri kapsamaktadır. Bu çalışmada resim sanatında estetik değerin belirlenmesini hazırlayan temeller üzerinde durulmuş ve estetik değer kavramının sanatta ve resim sanatında nelere bağlı olarak ortaya çıktığı araştırılmıştır.Tarihsel süreç göz önünde tutularak yapılan bu araştırmada öncelikle estetik ve estetiğin kavramlarına değinilmiş, ardından antikçağdan günümüze değin batı dünyasındaki, sanat felsefesi ve estetikte değer kavramı incelenmiştir. Estetik değerin belirlenmesinde değer ve değerlendirme ilişkisi ortaya konulmuştur.Araştırmaya ait kavramsal çerçeve ve temel bilgiler ortaya konulduktan sonra araştırmaya ilişkin problem durumu açıklanmıştır. Estetik değerin belirlenmesinde sanatçı, sanat yapıtı ve izleyici arasındaki ilişkiler ve kuramların etkisi irdelenmiştir. Yapılan araştırmada verilerin toplanmasında nitel araştırma yöntemlerinden ?temel araştırma? yöntemi kullanılmıştır. Bununla birlikte bu araştırmada, araştırma modellerinden ?tarama modeli? kullanılmış ve burada var olan durumlar, olduğu gibi kendi koşullarında değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz yaklaşımı ile açıklanıp yorumlanmış ve neden- sonuç ilişkileri irdelenerek bir takım sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research covers the elements that are in connection with the occurrence of aesthetic value within the organic bound it has between life and itself in a changing, reproduced and criticized way. The grounds to determine the aesthetic value in painting, and how the concept of aesthetic value has emerged in art and painting art have been discussed in this study. In this study conducted on the basis of historical process, aesthetics and the concepts of aesthetics have been mentioned in the first place; the other focus discussed from ancient times until today in the Western world was the art philosophy and value concept in aesthetics. The relationship between value and evaluation has been set forth in the determination of the aesthetical value. After the conceptual framework and basic knowledge of the research had been suggested, the problem status related to the research has been explained. The relationship between the artist, work of art and the audience, also the effects of the theories in the determination of the aesthetical value have been underlined. The ?basic research? method, which is one of the qualitative research methods, has been used to collect data for the research. In addition to this, ?survey model?, which is one of the research models, has been used in the study; and by this method, the existing situations have been evaluated according to their own terms. The data gathered have been explained and commented on with the descriptive analysis approach, and following the examination of the cause and effect relationships, the research has been concluded.