Seramik sanatında plastik değerlerin araştırılması
An investigation on plastic values of ceramic art
  1. Tez No: 361982
  2. Yazar: SENEM YILMAZ GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. YÜCEL BAŞEĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Estetik, Plastik Sanatlar, Seramik, Plastik Değer, Art, Aesthetic, Plastic Arts, Ceramic, Plastic Value
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Seramik Sanatında Plastik Değerlerin Araştırılması" adlı tez çalışması; plastik bir sanat olan seramik sanatının, plastik değer olarak içerdiği unsurları belirlemeyi amaçlamaktadır. İnsanın düşünebilme yeteneğiyle beraber, kendini ifade edebileceği en etkili yol olarak sanat var olmaktadır. Sanatla ilgili çeşitli tanımlamalara gidilmekte, sanat açıklanmaya çalışılmaktadır. Sanatın doğuş serüveniyle beraber mağara duvarlarına yapılan resimler, şekillendirilen küçük heykelcikler ile tarihsel boyutuyla (Paleolitik, Neolitik ve Kalkolitik Çağ) açıklamalara değinmek gerekmiştir. Sanat içerisinde sınıflandırmalara gidilmiş, göze ve görmeye dayalı plastik sanatlar vurgulanmıştır. Sanatı inceleyen bilim dalları içerisinde yer alan estetik, sanatı değerlendirme aşamasında önemli bir kavram olmaktadır. Estetik; ontolojik bakımdan ele alınmış, ayrıca estetik obje, estetik süje, estetik değer ve estetik yargının incelenmesine gerek duyulmuştur. Sonrasında plastik sanatlar kavramına değinilmiş, plastik sanatlar içerisinde resim, heykel, mimarlık ve seramik sanatları vurgulanmıştır. Seramik sanatında örneklerle beraber plastik değer olarak biçim, doku, renk (sır) gibi öğeler açıklanmaya çalışılmıştır. Seramik sanatında plastik değer çerçevesinde, çağdaş anlamda görsel olarak estetik örnekler uygulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
An Investigation on Plastic Values of Ceramic Art" named thesis performance; aim to define plastic ceramic art include which plastic values. Art come out the most effective way to express oneself via human cognitive skills. To explain art is attempted to compose various definement. With rising of act adventure, it is necessary to touch the explain historical dimensions of act (Paleolitic, Neolitic and Calcolitic era) by between paintings in cave walls and given shape small sculptures. With those eras, art was classificated and visual arts were emphasized. Aesthetic, is a kind of science to research art, is an important conception to evaluate art. Aesthetic was analysed on ontolojic aspect. Therefore, aesthetic was need analysing as aesthetic object, aesthetic subject, aesthetic value and aesthetic provision. Painting, sculpture, architecture and ceramic arts as plastic art have been emphasized. Items such as shape, texture, color (glaze) were tried to explain with samples in ceramic art. As plastic value in ceramic art, modern aesthetic samples as visual have been tried to apply.