Sığınma evinde kalan kadınların yaşadıkları şiddet ve kişilik bozuklukları arasındaki ilişki
The relationship between the domestic violence among battered and sheltered women and personality disorders
- Tez No: 342399
- Danışmanlar: PROF. DR. Ö. AYHAN KALYONCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile İçi Şiddet, Şiddete Maruz Kalmış Kadın, Şiddete Maruz Kalmamış Kadın, Kişilik Bozuklukları, Domestic Violence, Battered Women, Non-Battered Women, Personality Disorder Symptoms
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, kişilik bozukluğu belirtilerinin sığınma evinde kalan şiddete maruz kalmış kadınlar ve sığınma evinde kalan ancak şiddete maruz kalmamış grup arasındaki farklılıklarının incelenmesidir. Ayrıca bu araştırmada şiddet görmüş kadınların, maruz kaldıkları şiddetin farklı özellikleri ile (şiddetin türü, sıklığı, şiddetin nedenine dair açıklamalar, nasıl algılandığı,çocukluk dönemindeki şiddet deneyimi, evliliğin kaçıncı yılından itibaren şiddet gördüğü ve ne gibi sonuçlar yarattığı vb.) kişilik bozuklukları belirtileri arasındaki ilişkilere bakılması amaçlanmaktadır.Araştırmanın örneklemini, Eyüp ve Küçükçekmece Kadın Sığınma Evi'nde barınan 18-55 yaş aralığındaki eşi tarafından şiddet görmüş kadınlar (n=51) ve eşi tarafından şiddet görmemiş ama başka sebeplerden dolayı kadın sığınma evinde barınmak zorunda kalan kadınlar (n=17) oluşturmaktadır. Veriler Kasım 2011 ve Şubat 2012 arasında toplanmıştır. Araştırmada; Kişisel Bilgi Formu ve kişilik bozukluklarına dair belirtileri saptamak amacıyla SCID-II (Yapılandırılmış Klinik Görüşmesi Kişilik Bozuklukları Formu) kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımı, Ki-Kare Bağımsızlık testi ve Spearman Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır.Şiddet gören katılımcıların yaş ortalaması 30,7 iken, şiddet görmemiş kadınların yaş ortalaması 34,1'dir. Şiddet gören kadınların %37,2'si çocukluk ve ergenlik döneminde şiddete maruz kalmamışken, %35,3'ü babanın anneye olan şiddetine tanıklık etmiş, %45,1'i ise bu dönemde babası veya annesi tarafından şiddet görmüştür. Kadınların yaşadıkları şiddet türleri incelendiğinde birden fazla şiddet türünü yaşadıklarını ifade ettikleri belirlenmiştir. Kadınların eşleri tarafından gördüğü şiddetin %70,6'sı fiziksel şiddet, %62,7'si psikolojik, %21,6'sı cinsel şiddet ve 17,6'sı ekonomik şiddettir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, şiddete maruz kalmış kadınlarda rastlanan kişilik bozukluklarına dair belirtiler, paranoid kişilik bozukluğu (%7,8),obsesifkompülsif kişilik bozukluğu (%3,9), çekingen kişilik bozukluğu (%37,3), bağımlı kişilik bozukluğu (%31,4) ve sınır kişilik bozukluğu (%11,8) belirtileridir. Her iki grupta da rastlanan bu kişilik bozuklukları belirtilerine dair bu bulgulardan, sadece bağımlı ve çekingen kişilik bozukluğu belirtileri şiddet gören grupta, görmeyen gruba kıyasla anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Ancak kişilik bozuklukları belirtileri ile şiddet türleri (fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik) arasında anlamlı bir ilişki elde edilmemiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate personality disorder differences between battered women and the non-battered women who reside in Women?s Shelter. This study demonstrates the socio-demographic profile of battered and non-battered women. Also this research shows the various attributions of violence (types of violence, frequency, explanation about the reasons of violence, violence in childhood, beginning of domestic violence and effects of violence on battered women etc.) to understand if there is any significant relationship between personality disorders and domestic violence.The sample of the study is consisted of 51 battered women and 17 non-battered women who reside in Eyüp and Küçükçekmece Women?s Shelter. The data was collected between November 2011 and February 2012. Socio-Demographic Form and SCID-II (Structured Clinical Interview for DSM-IV) were used to collect data. Frequencies, Chi-Square test and Spearman's rank correlation coefficient were used to analyze the data.Results show that 37,2% of battered women hadn?t experienced domestic violence during their childhood and adolescence, 35,3% of battered women witnessed violence from their fathers to their mothers during their childhood. Also 45,1% of battered women were physically abused by their parents. Results show that women reported that they experienced more than one type of violence. The ratio of violence types are; physical 70,6%, psychological was 62,7%, sexual was 21,6% and economical was 17,6%.According to results of this study, battered women show paranoid personality disorder (7,8%), obsessive-compulsive personality disorder (3,9%), avoidant personality disorder (37,3%), dependent personality disorder (31,4%) and borderline personality disorder (11,8%). This results show significant differences between battered and non-battered for avoidant personality disorder and dependent personality. Results show no significant relationship between personality disorder and types of violence (physical, psychological, sexual and economic). Findings of the study were discussed within the framework of related literature.