Tarihi süreç içinde Türk müziğinde şarkı formu
The development of song form in historical process abstract
- Tez No: 342441
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇETİN KÖRÜKÇÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Music, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şarkı, form, güfte, Türk edebiyatı, dönemler, Song form, lyrics, Turkish literature, periods
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Musikisi Anasanat Dalı yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma 3 bölümden oluşmaktadır.Çalışmamızın giriş bölümünde; Geçmişten günümüze sözlü formlar içinde popülerliğini koruyan şarkı formundaki değişim temel unsurları ile araştırılmıştır.Dönemimize kadar gelen yazılı kaynaklar, güfte mecmuaları, şarkı repertuarı veri tabanını oluşturmuştur.2. bölümde; form tanımı, şarkı formu, şarkının etimolojisi, şarkıda müzik söz ilişkisi bağlamında Türk Edebiyatında şarkı formu ve bestelenmek üzere seçilen şiirlerin yapısı araştırılmış, disiplinler arası bir çalışma yapılmıştır. Türk müziğinde şarkı formu, şarkı formunun ilk örnekleri araştırılmış, klasik şarkı formunun unsurları; şarkıda formal yapı anlatılmıştır.3. bölümde; tarihi süreç içinde şarkı formunun dönemlere göre değişimi. Dönemlere göre bestekârların anlayışı ve şarkı örneklerinin incelemeleri sonucunda müzikal yapı ve formal değişimleri saptanmış, her dönemin belirleyici uslup sahibi bestecilerinin eserleri incelenerek bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which has been prepared as a ma thesis in Halic University, Social Sciences Institute, Department of Turkish Music, is being formed in three parts.In the introduction part of my study, the main aspects of the change of song form which protects the popularity in the vocal up to present has been researched.Written sources, song magazines, song repertoire and technology that have been still present created our data base.In the second part, the etymology and the meaning of the song, the structure and its features, the meaning of the form. In order to reach the conclusion, song form in the vocal music and Turkish literature. Inter- disciplinary studies has been done in the name of the lyrics according to the number of lines and research of the types. Song form in Turkish music and the first exams of the song form has been researched. The elements of Classical song form and the formal structure in the song has been examined.In the third part, the periods of the song form throughout history, according to the periods, changes the periodical variations. The understanding of the composers, song examples of the songs has been determined.