Anadolu Rapsodisi gitar ve yaylı sazlar orkestrası için özgün bir beste çalışması
Anatolian Rhapsody an original composition work for guitar and string orchestra
  1. Tez No: 342440
  2. Yazar: FAZIL CEM KÜÇÜMEN
  3. Danışmanlar: PROF. SAİM AKÇIL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Gitar, Orkestra, Beste, Rapsodi, Turkish Folk Music, Guitar, Orchestra, Composition, Rhapsody
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Anadolu Rapsodisi Gitar ve Yaylı Sazlar Orkestrası İçin Özgün Bir Beste Çalışması? adlı bu tezde, geleneksel Türk Halk Müziği parçalarından yola çıkılarak gitar ve orkestra için bir eser bestelenmiştir. Farklı yörelerden seçilen beş Türk Halk Müziği parçasının orijinal ve benzer cümleleri, varyasyonları, bestecinin yeniden ürettiği cümlelerle harmanlanarak çok sesli yapıda ve ?Rapsodi? formunda bir eser meydana getirilmiştir. Türk Halk Müziği çalgısı olan ?bağlama? nın rolü, ?gitar? a verilmiş, çok seslendirmede melodik yapının korunmasına özen gösterilmiştir. Eserde, tonal, modal ve melodiye bağımlı özgün bir armoni dili birlikte kullanılmış, kontrpuan, kontrşan gibi çok sesli yazım tekniklerine de yer verilmiştir.Rapsodinin beş bölümü ayrı ayrı incelenerek, ?Gözlemler? başlığı altında, eserlerin genel bilgilerine, orijinal ve yapılan bestenin cümle analizlerine, armonide dikkat çeken noktalara yer verilmiştir. Cümle analizlerinde, orijinal müzik cümleleri şematik olarak, yapılan bestenin cümleleri ise tablolar yardımıyla ölçü ölçü açıklanmıştır. Tablolarda yer alan terimler ve kısaltmalar detaylı olarak belirtilmiştir. Yapılan tüm karşılaştırmalarda orijinal cümleler baz olarak alınmıştır.Geleneksel eserlerden yola çıkarak, çok sesli müzik formunda bestelenen ?Anadolu Rapsodisi? adlı eserin, evrensel gitar repertuvarına bir katkı sağlamasının yanısıra, yorumculara, bestecilere ve bu konuda çalışma yapmayı düşünen araştırmacılara da kaynak olabileceği umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis called ?Anatolian Rhapsody? An Original Composition Work for Guitar and String Orchestra? a rhapsody based on traditional Turkish Folk Music is composed.A polyphonic composition is achieved in the form of rhapsody from original and similar sentences and variations of five Turkish folk songs chosen from different parts of Turkey which are meshed in with new sentences of the compositor. The role of ?bağlama? which is a Turkish Folk Music instrument is given to guitar and the melodic structure is preserved in the polyphonic form. In this composition tonal, modal and melody dependent harmonic styles have been used together, polyphonic composition techniques such as counterpoint and countermelody have also been utilized.The five parts of the rhapsody are analyzed separately under the heading ?Observations? and the compositions? structural form and harmonical analyses are made. In the sentence analysis, the original musical sentences are explained schematically whereas the composition?s musical sentences are expressed meter by meter in tables. In all comparisons the original sentences are taken as reference.The polyphonic composition called ?Anatolian Rhapsody? that is composed in the light of the traditional music is thought to contribute to the universal guitar repertoire as well as giving a guidance to compositors, musicians and scholars in this field.