Tekrar dolaşımlı iklimlendirme sistemlerinin enerji ve ekserji analizi
Energy and exergy analysis of re-circulating air-conditioning systems
- Tez No: 342526
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KILIÇARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Thermodynamics, Air-conditioning, Energy, Exergy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, geri dönüş havalı konfor amaçlı iklimlendirme sisteminin laboratuar şartlarında deneysel olarak enerji ve ekserji analizi yapılmıştır. Yapılan deneylerde, iklimlendirme sisteminin belirli noktalarında havanın yaş ve kuru termometre sıcaklıkları, bağıl nem ve hacim debisi ölçülmüştür. Deneyler esnasında, dış hava kuru termometre sıcaklıkları, dış hava ve dönüş havası hacim debisi oranı ve dış hava bağıl nemi gibi sistemde etkili olan parametreler değiştirilmiştir. Geliştirilen bilgisayar programı yardımıyla soğutucu serpantin kapasitesi, yok olan ekserji ve ekserji verimi değerleri hesaplanmıştır. Bu çalışmanın amacı, yukarıda bahsedilen sistem parametrelerine göre ısı transferinin değişim aralıklarını, soğutucu serpantinde yok olan ekserji miktarını ve ekserji veriminin alt ve üst limitlerini belirlemektir. Dış hava sıcaklığı, dış hava bağıl nemi ve dış hava ? dönüş havası hacim debisi oranları arttığında, soğutucu serpantin ile hava arasındaki ısı transferinin ve yok olan ekserjinin arttığı fakat ekserji veriminin azaldığı tespit edilmiştir. %50-%70 arasındaki bağıl nemlerde ısı transferinde en büyük artış %28 olarak gerçekleşmiştir. Değişen dış hava sıcaklıklarında ekserji verimi %4-%17 arasında değişmektedir. Anahtar Kelimeler : Termodinamik, İklimlendirme, Enerji, Ekserji
Özet (Çeviri)
In this study, energy and exergy analysis of recirculating comfort air conditioning system are carried out at laboratory conditions. At the experiments performed, dry and wet bulb temperatures, relative humidity and volume flow rate of the air conditioning system are measured at certain points. The effective parameters such as the outdoor air dry bulb temperature and relative humidity, outdoor and return air volume flow rates are changed during the experiments. The cooling coil capacity, exergy destruction and exergetic efficiency are calculated by the computer code developed. The objective of this study is to determine the change intervals in the heat transfer, the amount exergy destruction in the cooling coil and the upper and lower limits of exergetic efficiency with respect to the system parameters mentioned above. It was determined that as the outdoor air dry bulb temperature and relative humidity, the outdoor and return air volume flow rate ratios increase, the heat transfer between the cooling coil and air and exergy destruction increase, but exergetic efficiency decreases. The maximum increase in the heat transfer, that is, 28 % , was observed in the relative humidities between 50 % and 70 %. The exergetic efficiency changed between 4 % and 17 % with respect to the various outdoor air dry bulb temperatures.