Yara iyileştirmeye yönelik fonksiyonel biyopolimerlerin hazırlanması
Preparation of functional poliymers for wound healing
  1. Tez No: 342676
  2. Yazar: ELNAZ EGHBALİLALEHBOLAGHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN PAZARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Sodyum aljinat, Kitosan, Gluteraldehit, Sodyum tripolifosfat, Traneksamik Asit, Kontrollü Salım, Mikroküre, Sodium alginate, chitosan, gluteraldehyde, sodium tripolyphosphate, tranexamic acid, controlled release, microspheres
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Son yıllarda farmasötik alanda mikrokapsülleme yöntemi kullanılarak kontrollü salım sistemleri geliştirilmiştir. Farmasötik alanda yapılan çalışmaların amacı, klasik ilaç formlarının kullanılması ile görülen bazı aksaklıkların giderilmesi ve hastaya daha az etken madde verilmesi ile daha uzun aralıklarla ilaç salımı sağlayarak yara tedavilerin daha kısa sürede gerçekleştirilmesidir. Ayrıca sindirim sistemine zarar veren, biyolojik ömrü kısa olan ve yan etki gösteren ilaçlar için de kontrollü salım ve yara tedavi sistemleri geliştirilmiştir. Biyolojik olarak parçalanabilen kitosan ve sodyum aljinat farmasötik teknolojide yaygın olarak kullanılan doğal polimerlerdir. Doğal polimerlerin en büyük avantajı biyolojik olarak uyumlu olmaları, toksik özellik göstermemeleri ve etken maddenin salımı bittikten sonra vücuttan uzaklaştırılmalarının gerekmemesidir. Günümüzde, kitosan ve aljinat sahip oldukları bu avantajlar sayesinde oral kontrollü salım yapan ilaç formlarının hazırlanmasında kullanılabilmektedir. Bu çalışmada antifibrinolitik bir ilaç olan Traneksamik Asit (Transamin) kapsüllemek üzere sodyum aljinat (Na-Alg) ve kitosan mikroküreler hazırlandı. Mikroküreler sıvıda olgunlaştırma yöntemi kullanılarak gluteraldehit ve sodyum tripolifosfat (TPP) ile çapraz bağlanarak hazırlandı. Traneksamik asit, fibrinolizini inhibe ederek peptik ülser ve kanamalarını tedavi eder. Mikroküreler, endoskopik tedavi yöntemi ile ülser yaralarına püskürtülerek kanamayı önlemesi amacıyla hazırlandı. Hazırlanan mikroküreler, Fourier transform infrared spektroskopi (FTIR), diferansiyel tarama kalorimetresi (DSC) ve taramalı elektron mikroskopisi (SEM) kullanılarak karakterize edildi. SEM görüntüleri, parçacıkların küresel tabiatlı olduğunu doğruladı. Bu karakterizasyonların yanısıra, mikroküreler denge şişme testleri ve salım profilleri ile tanımlandı. Salım çalışmaları 1,2; 6,8; 7,4 pH değerlerinde gerçekleştirildi. Mikrokürelerin hazırlanması ve ilaç salımı için en optimum koşullar, Na-Alg mikroküreler için, %0,25 GA ve 0,1 M CaCl2 çapraz bağlayıcı derişimlerinde ve 1/4 ilaç/polimer (i/p) oranında belirlendi. Kitosan mikroküreler için: %0,25 TPP ve 0,5 M NaOH çapraz bağlayıcı derişimlerinde ve 1/4 ilaç/polimer (i/p) oranında belirlendi.
Özet (Çeviri)
In recent years, controlled release system were developed by microencapsulation method in the pharmaceutical field. The aim of the studies in the pharmaceutical field, elimination of the some seen defect with the use of conventional pharmaceutical forms, administration of less active substance and providing drug release at longer intervals, wound healing is carried out in a shorter time. Also controlled release system and wound healing were developed for the drugs which are damaging the digestive system, shorter biological life and acting side affect. Natural polymers, chitosan and sodium alginate are comoonly used in pharmaceutical technology. The main advantage of natural polymers are biocompatible, non-toxic and their removal from the body is not required after release of the active substance. Nowadaysi chitosan and alginate can be used in the preparation of oral controlled release pharmaceutical forms. In this study microspheres of sodium alginate, chitosan were prepared to encapsulate tranexamic acid which is a antifibrinolytic. Microspheres were prepared by liquid curing method by crosslinking with gluteraldehyde and sodium tripolyphosphate. Tranexamic acid inhibits fibrolizin, thus it treats peptic ulcer and bleeding. Microspheres were prepared for the prevention of ulcer bleeding wounds sprayed. They were characterized by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), differential scanning calorimetry (DSC) and scanning electron microscopy (SEM). SEM imaging confirmed the spherical nature of the particles. Microspheres were also characterized by equilibrium swelling values and (sodium alginate, chitosan) pH release profiles. The release studies were carried at 1,2; 6,8 and 7,4 pH values respectively. Optimum conditions for the preparation and release of the microspheres were determined as Na-Alg, %0,25 GA and 0,1 M CaCl2 cross-linked concentrations and 1/4 drug/polymer (d/p) ratio was determined. Chitosan microspheres: %0,25 TPP and 0,5 M NaOH cross-linked concentrations and 1/4 drug/polymer (d/p) ratio was determined.