Yapıştırmalı ve kaynaklı bağlantıların deneysel ve nümerik olarak karşılaştırılması
Experimental and numerical comparisons of bonded and welded joints
  1. Tez No: 343027
  2. Yazar: MEHMET UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÇİÇEK ÖZES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polimerler, sıcak plaka kaynağı, çözücüyle yapıştırma, Taguchi metodu, Ansys, Minitab, Polymers, heated tool welding, solvent bonding, Taguchi method, Ansys, Minitab
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada yapıştırmalı ve kaynaklı bağlantıların deneysel ve nümerik olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu karşılaştırmayı yaparken iki polimer türü kullanılmış ve bu polimerlerin hem birbirleriyle hem de kendi aralarında yapmış oldukları yapıştırma ve kaynaklı bağlantılarının incelenmesi hedeflenmiştir. İlk olarak projede kullanılmak üzere plastik enjeksiyon yöntemiyle polimer malzemeler üretilmiştir. Daha sonra bu malzemeler uygun ölçülere getirilmek üzere talaşlı işleme sokulmuştur. Uygun ölçülere getirilen malzemeler sıcak plaka kaynağı ve çözücüyle yapıştırma yöntemleri kullanılarak birleştirilmiştir. Birleştirilen malzemeler ise birleşme mukavemetleri ölçülmek üzere çekme testine tabi tutulmuştur. Sıcak plaka kaynağı yönteminde yapılacak deney sayılarının çokluğundan dolayı Taguchi deneysel metodu kullanılmıştır. Taguchi metoduna göre yapılan deneylerin sonuçları Minitab 16 programı ile analiz edilmiş, optimum sonuçlar ve parametrelerin etki dereceleri ortaya çıkarılmıştır. ABS-ABS kaynaklı bağlantısı için en etkili parametre sıcaklık, SAN-SAN ve ABS-SAN kaynaklı bağlantısı için en etkili parametre kaynak mesafesidir. Nümerik çalışmalar kısmında ise sonlu elemanlar programı olan ANSYS yazılımı kullanılmış ve hem yapıştırmalı hem de kaynaklı bağlantı tipi için dayanım sonuçları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to compare bonded and welded joints with experimental and numerical studies. We used two polymers during this study. It was aimed that to investigate bonded and welded joints of these polymers with each other and mutually. Firstly, we produced polymer materials with plastic injenction to use in this project. After that, materials was machined to get suitable dimensions. The materials which were machined, were joined by using heated tool welding and solvent bonding. The materials which were joined, were subjected to tension test for measuring of their strength. Taguchi method was used for muchness of experiment numbers in heated tool welding. The experiment results which were making with Taguchi method, were analyzed with Minitab 16 software. After that, optimum welding parameters and impact ratios of parameters were revealed. The most effective parameter of ABS-ABS welded joints is temperature, the most effective parameter of SAN-SAN and ABS-SAN welded joint is welding distance. In the numerical studies, we used finite element analysis program(ANSYS) to obtain strength results of both bonding and welded joints.