Life time sensitive weighted clustering on wireless sensor networks
Kablosuz duyarga ağlarında yaşam süresine duyarlı ağırlıklı kümeleme
- Tez No: 343080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT FEHMİ BAZLAMAÇCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz duyarga ağları, kablosuz duyarga düğümü, ağ yaşam süresi, kümeleme, küme başı, Wireless sensor networks, wireless sensor nodes, network lifetime, clustering, clusterhead
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kablosuz duyarga ağları genel olarak sınırlı enerji kaynakları olan kablosuz algılayıcı düğümlerinden oluşmaktadır. Ağ yaşam süresi ve ağ ölçeklenebilirliği, duyarga ağ uygulamaları için çok önemli iki gereksinim olarak nitelendirilmektedir. Enerji tüketimini düşürmek ve ağ yaşam süresini artırmak için verimli bir kümeleme yöntemikullanılabilir. Bu tez çalışmasında önerilen kümeleme yönteminin uygulanması, düğümlerin bir kaç kümede gruplanması ve her grup için belirli bir küme başının tespit edilmesiyle her bir düğümün iletim uzaklığının düşmesini sağlar. Bu tez çalışmasının amacı, duyarga ağları için var olan kümeleme algoritmalarının karşılaştırılması ve yapılacak değişikliklerle başarımlarının iyileştirilmesidir.Çalışma, tez kapsaminda önerilen kümeleme algoritması LTS-WCA?nın bir benzetim ortamında gerçeklenmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesini de içermektedir.
Özet (Çeviri)
Wireless Sensor Networks typically include wireless sensor nodes with limited energy. Network lifetime and scalability are considered as two significant requirements for sensor network applications. In order to decrease energy consumption and increase network lifetime one can apply an efficient clustering method. The application of the clustering method proposed in this thesis (LTS-WCA) leads to reducing the energy cost and the transmission distance of each node by grouping the nodes in several clusters and assigning specific cluster heads for each group. This study aims to compare existing clustering algorithms and make modifications to enhance their performance. The study includes the implementation of LTS-WCA, which is proposed within the scope of this work, in a simulation environment and its evaluation in order to demonstrate its effectiveness.