Yanal desteklere sahip ince cidarlı I kirişlerde yanal burulmalı burkulma durumunun incelenmesi
Investigation of the lateral torsional buckling of lateral bracing with thin walled I beams
- Tez No: 343128
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHATTİN ALBAYARAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: FRILO, İnce cidarlı I kiriş, Yanal burulmalı burkulma, Yanal destek, II. Mertebe Teorisi, FRILO, Thin-walled I beam, Lateral torsional buckling, Lateral brancing, Second-order Theory
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, yanal destekler eklenmiş ince cidarlı I kesitli kirişlerin yanal burulmalı burkulması incelenmiştir. İnce cidarlı I kesitli kirişler eğilme rijitlikleri büyük, burulma rijitlikleri ise küçük yapı elemanlarıdır. Bu özelliğinden dolayı, ince cidarlı I kesitli kirişlerde, çökme durumunu kontrol eden en önemli faktörlerden birisi, yanal burulmalı burkulma durumudur. Eğilme rijitliği büyük, ince, dikdörtgen kesitli bir levha kendisine etkiyen düzlem içi kuvvetler altında yanal yerdeğiştirme yaparak kararsız hale geldiğinde belli bir yük değerinden sonra burkulur. Burulma ile birlikte meydana gelen bu burkulma durumunda, kirişin eğilme rijitliğinin, yanal rijitliğine nazaran çok büyük olması ve yanal mesnetlerin olmaması durumunda yanal burulmalı burkulma meydana gelebilir. Bu durum uygulamada büyük öneme sahip olabilir. Yanal burulmalı burkulma durumunun yapıların statik hesapların da hesaba katılması gerekebilir (Michell, 1899). Yanal Burulmalı Burkulma durumunu konu edinmiş olan bu çalışma, üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yanal burulmalı burkulma davranışıyla ilgili tanıtıcı bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde yapılan çalışmalar, bulgular ve irdelemeler sunulmuş, yanal desteklenmiş ince cidarlı I kesitli kirişlerin yanal burkulma davranışı, II. Mertebe Yanal Burulmalı Burkulma Teorisini kullanan Sonlu Eleman Teorisine göre çözüm yapan FRILO programı yardımı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde elde edilen sonuçlar ve öneriler özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, lateral torsion buckling of thin walled I beams supported with lateral bracings. Thin walled I beams are stuctural members which has small torsional rigidity and big flexural rigidity. Due to those characteristics, one of the most important factors which influnce the collapse status of thin walled I beams is lateral torsional buckling.When a rectangular thin plate which has high flexural rigidiyt laterally deflects and become unstable under the effect of in planer forces. This deflections finally reach a specific load value and buckling observed.Lateral torsional buckling is observed when buckling rigidity of a beam is relatively larger than the lateral rigidity of a beam and without the lateral bracings. This buckling is observed simultaneously with the torsion.This is considered as a significantly vital in practice hence, in the condition of lateral torsional buckling, this issue should also considered in the structural design (Michell, 1899). This study which is consideres the lateral torsional buckling consist of three main chapters. In the first chapter, primarily information about the lateral torsional buckling was presented. In the second part of the study, the studies carried out, findings, and observations were presented. The lateral buckling behaviour of lateral bracing thin walled I beams analyzed in the scope of BTII theory with the aid of finite element methods. The analyzes were carried out in FRILO program. In the last part of the study, findings and suggestions related with the study were summarized.