Farklı kavak türleri (Populus alba L.,Populus nigra L., Populus tremula L.)'nde köklenme sırasındaki enzimsel değişimler
Enzymic changes during rooting in cuttings of different poplar (p.alba,p.nigra andp. tremula) species
  1. Tez No: 34313
  2. Yazar: TOHİT GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Enzyme activity, Poplar, Rooting
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Doktora Tezi Farklı kavak türleri (P_. iilbü, P, nigın ve P. tıernula) nde köklenme sırasındaki enzimsel değişimler Tohit OÜNPŞ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilin» Dalı Danışman: Prof. Dr. İbrahim YALÇIN Bu çalışmada, P. alba, P^njgra ve P. tremula çeliklerinin köklenme davranışları ve köklenme sırasındaki enzimsel değişimler incelenmiştir. Her üç türün çeliklerinde peroksidnz, po] i fenol oksidaz, TAA-oksidaz ve sellulaz aktiviteleri saplanmış ve enzim aktiviteleri ilu köklenme yeteneği arasındaki ilişki karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çeliklerde primordium oluşumunun erken evrelerinde peroksidaz ve polifenol oksidaz aktiviteleri aı imaya başlamış ve P. alba ile P. nigra' da kök çıkışından önce maksimum düzeye ulaşmıştır. Köklenme görülmeyen P. tremula' da ise primordium oluşumu şuasında maksimum düzeyde olan enzim aktiviteleri, daha sonra azalmaya başlamıştır. Primordium oluşumunda önemli rol oynayan peroksidaz ve ixriifcnol oksidaz aktiviteleri ile köklenme kapasitesi arasında bir korelasyon kurulamamıştır. IAA-oksidaz ak ti vitesi, sadece köklenen türler (P. alba ve P. nigra)' de saptanmış ve her iki tünle 6. günden itibaren yüksek oranda aklivite artışı görülmüştür. Kök çıkışından önce maksimum düzeye ulaşan IAA aktivitesi ile köklenme arasında doğrusul biı korelasyon olduğu gözlenmiştir. Köklendİrmeye alınan çeliklerin hiçbirisinde sellulaz aktivitesi saptanamamıştır. Analılar Kelimeler, Ilı izi m aklivitesi, Kavak, Köklenme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis Enzymic changes during rooting in cuttings of different Poplar (P. alba, PLiygra R"d P. tremula) species Tohit GÜNEŞ Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Supervisor: Prof.Dr. Ibrahim YALÇIN In tliis study, rooting and enzymic clianges during in cuttings of P. alba, P. nigra and P. tremula have been investigated. Peroxidase, polyphenole oxidase, IAA-oxidase and cellulase enzyme activities in ait tings of each three species have been established and the relations between enzyme activities and rooting ability were comparatively investigated. Peroxidase and polyphenole oxidase started to increase at the early stages of primordium formation and jxmked l>eforo root emergence in cuttings of P. alba and P. nigra, whereas, these enzyme activities were maximum during primordium formation and then decreased in unrooted cuttings of P. tremula. No apparent correlation was found between activities of peroxidase nor polyphenole oxidase from basal parts of each species cuttings and ability of the cuttings to form roots. IAA-oxidase activity l»as been observed only in rooted cuttings of P. alba and P. nigra, activity increased after 6 days and was maximum level at the stages of root emergence, and positive correlation waB found l>etween rooting and IAA- oxidase activity. Cellulase activity was not found through rooting in all cuttings.