Termal ve akustik izolasyon sağlayan duvar kumaşı eldesi
Production of wall fabric having thermal and acoustic insulation
- Tez No: 343148
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR DİLEK KUT, PROF. DR. HABİP DAYIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adhesiv, ısı izolasyonu, içi boş polipropilen, kanallı polyester, ponza taşı, mses izolasyonu, tekstüre iplik, Acoustic insulation, adhesive, hallow polypropylene, slotted polyester, pumice stone, texture, thermal insulation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışmasında binalarda izolasyon amaçlı kullanılmak üzere ses ve ısı izolasyonu sağlayan duvar kumaşı üretimi incelenmiştir. Ses ve ısı izolasyonu sağlamaya yönelik optimum tekstil malzemeleri seçildikten sonra, farklı yüzey oluşturma teknikleri kullanılarak yüzey oluşturulmuştur. Kanallı poliester elyaf kullanılarak tarama yöntemine göre dokusuz yüzey, polipropilen ve içi boş polipropilen elyaf kullanılarak elde edilen tekstüre ipliklerden ise bezayağı desenine göre yüzeyler oluşturulmuştur. Ardından iki farklı yüzey adhesiv bir madde ile birleştirilmiştir. Katmanlı yapının ısı ve ses izolasyon özelliklerini geliştirmek amacıyla yapıya üç farklı konsantrasyonda ve iki farklı boyutta ponza taşı tozu aktarılmıştır. Çift katmanlı yapının duvara adhezyonun sağlanması için çift katmanlı yüzeyin bir tarafı adhesiv bir madde ile kaplanmıştır. Elde edilen duvar kumaşının portatif olması, istenilen her türlü renk ve desende üretilebiliyor olması, ses ve ısı izolasyonuna sahip olması ve her türlü duvara uygulanabiliyor özelliklerde olması tüketicinin beklentilerini karşılayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, production of wall fabric having acoustic and thermal insulation has been investigated to provide insulation in buildings. After the optimum textile materials were chosen to provide acoustic and thermal insulation, surfaces are created via using different relative methods in this field. Nonwoven was produced from slotted polyester fiber by combing plain weaves obtained from texture yarns which were produced from hallow polypropylene and conventional polypropylene fibers. Subsequently, these two different surfaces were combined with an adhesive material. Pumice stone powder in three different concentrations and two different sizes were added to enhance the insulation properties of these surfaces. Finally, sub-surface was coated with an adhesive material in order to provide the multilayer surfaces adhesion property to wall. The wall fabric obtained having the qualities of being portable, producible in all desired colors and designs and applicable to all types of walls along with sound and heat insulation will meet the consumer expectations.