Denim kumaşlar için ring ve open-end rotor iplik makinelerinde üretilen şantuk ipliklerin özelliklerinin incelenmesi üzerine bir araştırma
An investigation about the properties of the slub yarn which are produced by using ring and open-end rotor spinning machine for denim fabrics
- Tez No: 343177
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denim kumaş, şantuk iplik, şantuk iplik yapısal parametreleri, ring iplik makinesi, open-end rotor iplik makinesi, iplik özellikleri, simülasyon görüntüleri, denim kumaş özellikleri, Denim fabric, slub yarn, slub yarn's structural parameters, ring spinning machine, open-end rotor spinning machine, yarn features, simulation images, denim fabric characteristics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Çalışma kapsamında ilk olarak denim kumaşlarda yaygın olarak kullanılan şantuk ipliklerin türleri ve genel özellikleri, üretim yöntemleri, programlanması ve kalite kontrolü ve kullanım alanlarından bahsedilmiş ve şantuk iplikler ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın deneysel kısmı iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, şantuk iplik yapısal parametrelerinin iplik özelliklerine etkisini incelemek amacıyla farklı şantuk uzunlukları (5 cm ve 10 cm) ve şantuk kalınlık katsayılarında (1,5 ve 2) şantuk iplikler üretilmiştir. İkinci bölümde, ring ve open-end rotor iplik eğirme makinelerinde üretilen şantuk ve düz ipliklerin özellikleri üzerine etki eden faktörleri incelemek amacıyla farklı hammaddelerden (Amerikan pamuğu, GAP 1 pamuğu, Tencel ve GAP 2 pamuğu), farklı iplik numaraları (Ne 10 ve Ne 20) ve büküm katsayıları (4,2, 4,6 ve 5,0) ile şantuk ve düz iplikler üretilmiştir. Üretilen ipliklerin mukavemet, düzgünsüzlük, ince yer, kalın yer, neps ve tüylülük özellikleri incelenmiştir. Ayrıca şantuk ipliklerin desen düzenini oluşturan uzunluk ve kalınlıklarının ölçüm sonuçları ile iplik ve üç boyutlu denim kumaş simülasyonu görüntüleri gerçek iplik ve denim kumaş görüntüleri ile karşılaştırılarak değerlendirilmiş ve ardından üretilen denim kumaşların kopma mukavemeti, yırtılma mukavemeti, çözgü uzaması, sertlik, aşınma ve boncuklaşma özellikleri incelenmiştir. İplik ve denim kumaşlardan elde edilen ölçüm sonuçları istatistiki olarak yorumlanmıştır. Daha sonra da ileride yapılacak çalışmalar hakkında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all, the kind of slub yarns and their general features, which are extensively used for denim fabrics, manufacturing methods, programming and quality control and usage areas were explicated and the information about the studies of slub yarns was given. The experimental part of this research consists of two parts. In the first part, slub yarns with different slub lengths (5 cm and 10 cm) and slub thickness coefficient (1,5 and 2) were produced with the aim of analysing the effect of the slub yarn's structural parameters on yarn's features. In the second part, it was aimed to analyse the factors having an effect on slub and flat yarns' features which were produced by using ring and open-end rotor spinning machines. For this reason, slub and flat yarns were produced by using different raw materials (American cotton, GAP 1 cotton, Tencel and GAP 2 cotton), yarn count (Ne 10 and Ne 20) and twist coefficient (4,2, 4,6 and 5,0). Then, these produced yarns' tenacity, unevenness, thin place, thick place, neps and hairiness features were examined. Moreover, slub yarns' length and thickness measurement results, which form slub yarns' pattern layout, were evaluated and these yarns and three dimensional denim fabric simulation images were compared with real slub yarns and denim fabric images. Afterwards, these produced denim fabrics' tensile strength, tear strength, elongation, stiffness, abrasion resistance and pilling resistance characteristics were examined. The measurement results, which were obtained from these yarns and denim fabrics, were interpreted statistically. Later on, suggestions were made for the future studies.