Tarıma dayalı sanayi işletmelerini etkinliğinin veri zarflama analizi ile belirlenmesi
Determining the efficiency of agro industrial enterprises by using data envelopment analysis
  1. Tez No: 343182
  2. Yazar: BUSE ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA TİPİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Ölçeğe Getiri, Etkinlik, Tarıma Dayalı Sanayi, Data Envelopment Analysis (DEA), Returns to Scale, Efficiency, Agro- İndustries
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, İMKBye kote olmuş ?Gıda? sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin etkinliklerinin belirlenmesi amacıyla Veri Zarflama Analizi (VZA) yöntemi kullanılmıştır. Söz konusu işletmelerin 2007-2011 yılları arasındaki finansal tabloları esas alınarak oran analizi yapılmış, elde edilen değerler kullanılarak etkinlikleri belirlenmiştir. Çalışmada öncelikle Win4 DEAP programı yardımıyla oran analizi ile elde edilen girdi ve çıktılar kullanılarak CCR ve BCC modelleri tahmin edilmiş ve etkin olan/olmayan firmalar belirlenmiştir. Analiz sonucunda etkin olmayan işletmelerin etkin olması için tavsiye edilebilecek potansiyel iyileştirmeler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the efficiencies of enterprises operating quoted in Istanbul Stock Exchange, ?Food? sector is evaluated using Data Envolopement Analysis. The financial statements of the mentioned enterprices have been examined using ratio analysis and their efficiencies have been determined by using values that have been obtained. At the first step, firms with available data were evaluated using Win4DEAP. Then by using the inputs and outputs that have been achieved with this program the CCR and BCC models the efficiency/unefficiency of firms were determined. The results of the Analysis ,Potential improvements were obtained for inefficient enterprises.