Kısmî sıralı vektör uzaylarının bazı özellikleri
Some properties of partially ordered vector spaces
- Tez No: 343183
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kısmî sıralı vektör uzayı, Riesz uzayı (vektör örgüsü), ideal, solveks küme, bant, ön-Riesz uzayı, Partially ordered vector space, Riesz space (vector lattice), ideal, solvex set, band, pre-Riesz space
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, literatür özeti verilerek konunun amacı ve literatürdeki yeri açıklanmıştır.İkinci bölümde, kısmî sıralı vektör uzayları teorisine ilişkin bazı temel kavramlara yer verilmiştir.Üçüncü bölümde, kısmî sıralı vektör uzayları üzerinde tanımlı ideallerin, solveks kümelerin ve bantların bazı özellikleri incelenmiştir.Dördüncü bölümde, kısmî sıralı vektör uzaylarının önemli bir sınıfı olan ön-Riesz uzaylarının bazı özelliklerine yer verilmiştir.Beşinci bölümde, bu çalışmanın bir uygulaması niteliğinde, reel terimli istatistiksel yakınsak diziler uzayının, kısmî sıralı vektör uzayı özelliklerine dair bazı sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of five chapters.In the first chapter, an overview of the scientific literature related to the subject is presented, and the aim of the thesis and its importance in the literature are described.In the second chapter, certain concepts related to the theory of partially ordered vector spaces are presented.In the third chapter, certain properties of the concepts of ideal, solvex set and band defined on partially ordered vector spaces are investigated.In the fourth chapter, certain properties of an important class of partially ordered vector spaces, namely, the pre-Riesz spaces are examined.In the fifth chapter, as an application of this study, some results related to the partially ordered vector space properties of the space of real statistically convergent sequences are presented.