Sinop yöresinde avlanan mezgit (Merlangius merlangus) ve barbunya (Mullus barbatus) balıklarının bazı üreme özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some reproduction characteristics of the whiting (Merlangius merlangus) and red mullet (Mullus barbatus) that captured in region Sinop
  1. Tez No: 343186
  2. Yazar: HANDE REŞAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERKOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Karadeniz, Barbunya, Mezgit, Popülasyon parametreleri, Büyüme, Middle Black Sea, Red mullet, Whiting, Population parametres, Growth
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Haziran 2010 ? Mayıs 2011 tarihleri arasında avlanan mezgit balığı ve Mayıs 2010 ? Nisan 2011 tarihleri arasında avlanan barbunya balığı için Orta Karadeniz Bölgesi Sinop açıklarında yürütülen bu çalışmada, ekonomik balık türlerinden mezgit (Merlangius merlangus) ve barbunya (Mullus barbatus) balıklarının boy, ağırlık ve cinsiyet kompozisyonu, boy-ağırlık ilişkisi, kondisyon faktörü gibi populasyon özellikleri ile gonadosomatik indeks ve ilk üreme boyu gibi bazı üreme özellikleri incelenmiştir. Mezgit balığının ortalama boyu 14.4±0.06 cm (8.3?23.3), ortalama ağırlığı 22.53±0.25 g (5.7?82.9) bulunmuş, dişi: erkek oranı 1.4:1 olarak hesaplanmıştır. Boy ile ağırlık arasında W=0.0137L2.7504 şeklinde ilişki olduğu belirlenmiştir. Kondisyon faktörü kış aylarında (Kasım ? Mart) daha yüksek bulunmuştur. Mezgit balıklarında ilk üreme boyunun 13.9 cm olduğu ve yoğun olarak Ocak ayında ve Mayıs ? Haziran aylarında yumurtladıkları saptanmıştır. Barbunya balığının boyunun ortalama 13.0±0.03 cm (8.3?16.9), ağırlığının ortalama 20.97±0.14 g olduğu ve dişilerin erkeklerden daha büyük oldukları tespit edilmiştir. Dişi: erkek oranlarının 2.44:1 olduğu gözlenmiş, boy?ağırlık ilişkisi W= 0.384L2,448 olarak bulunmuştur. Dişilerde ortalama 0.9316±0.0125, erkek bireylerde ise 0.9265±0.0190 olarak hesaplanan kondisyon faktörünün erkek bireylerde yaz aylarında yüksek olduğu bulunmuştur. Aylık olarak GSI değerleri incelenen barbunya balıklarının, Ağustos ayında yumurtladıkları ve ilk üreme boyunun 13.5 cm olduğu belirlenmiştir. Mezgit ve barbunya balıkları için 14 cm?lik boy yasağı konulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study which is carried out between June 2010 - May 2011 for whiting and between May 2010 - April 2011 for red mullet in offshore Sinop in Middle Black Sea Region with regard to population properties including size, weight and sex composition, length-weight relationship, condition factor and some reproduction properties including gonadosomatic index and first reproduction length have been examined, whiting (Merlangius merlangus) and red mullet (Mullus barbatus) among economic fish species. The average length and weight of whiting were 14.4±0.06 cm (8.3?23.3) and 22.53±0.25 g (5.7?82.9) respectively and the sex ratio was calculated as 1.4:1. Lenght?weight relationship was determined as W=0.0137L2.7504. Condition factor was found higher in winter months (November ? March). The first reproduction length of whiting was calculated as 13.9 cm and the fish was found to spawn mostly in January and in May and June. The average length and weight of red mullet were 13.0±0.03 cm (8.3?16.9) and 20.97±0.14 g respectively and the female fish was bigger than males. Sex ratio was observed as 2.44:1 and length-weight relationship was found as W= 0.384L2.448. Condition factor was calculated 0.9316±0.0125 for females and as 0.9265±0.0190 for males, and for males condition factor was found higher in summer months. When examined for monthly GSI values, red mullet was found to spawn in August and the first reproduction length was 13.5 cm. It was recommended to set a prohibition of 14 cm for whiting and red mullet.