Yara/yanık örtü materyali olarak antibakteriyel özellik taşıyan gözenekli polimerik membranların hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of porous polymeric membranes featured antibacterial as a wound/burn dressing material
- Tez No: 343218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE TUZLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Deri doku mühendisliği, ipek fibroin, antibakteriyel yara örtüleri, Skin Tissue Engineering, Silk Fibroin, Antibacterial Wound Dressings
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışmasında, bir travma ya da yanma sonucu oluşan ve kendiliğinden iyileşmesi uzun süren deri dokusu kayıplarının doku mühendisliği yaklaşımı ile daha hızlı ve kaliteli bir şekilde tedavisini sağlamak için çift katmanlı ipek fibroin doku iskeleleri tasarlanmıştır. Doku iskelelerinde hücrelerin yayılmasını ve çoğalmasını hızlandırmak için, doku iskelelerinin birbiriyle bağlantılı yüksek gözenekli yapılara sahip olmaları istenmektedir. Bu amaca uygun olarak, liyofilizasyon yöntemiyle yüksek gözenekli yapıya sahip ipek fibroin süngerler üretilmiştir. Elde edilen ipek fibroin doku iskelelerine yara iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla heparin immobilize edilmiştir. Elde edilen ipek fibroin süngerlerin yapısal özellikleri SEM'de incelenmiştir. Yara/yanık iyileşmesi süresince bakteriyel atakların minimuma indirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada doku iskelelerine antibakteriyel özellik kazandırmak için antibakteriyel ajan olarak, gümüş sülfadiazin kullanılmıştır. Heparin immobilize edilmiş ipek fibroin süngerlerin üzeri elektroeğirme yöntemi kullanılarak gümüş sülfadiazin içeren nanofibröz ipek fibroin film tabakasıyla kaplanmıştır. Böylelikle alt katmanı heparin yüklü sünger, üst katmanı da gümüş sülfadiazin içeren ince nanofibröz tabaka olmak üzere çift katmanlı doku iskeleleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the aim is to design a double layer silk fibroin scaffold to provide with a treatment which requires long-term to heal the skin tissue losses. The scaffold should possess interconnecting pores of appropriate scale to favour tissue integration and vascularisation, and also should have appropriate surface chemistry to favour cellular attachment, differentiation and proliferation. Therefore, firstly silk fibroin sponges having high porous structure are produced by the method of freeze drying to represent the dermis layer of the skin. The produced silk fibroin sponges are immobilized with heparin to accelerate the recovery of the wounds. The analysis of the sponges is characterized by SEM. The surfaces of these sponges are covered with the nano fiber film layer acting as an epidermis layer of the skin, used electrospinning technique. For decades silver-containing antibiotics such as silver sulfadiazine (AgSD) have been applied as standard topical therapy for patients with partial-thickness burns and venous stasis ulcers. In this study, silver sulfadiazine is used as an antibacterial agent to acquire antibacterial feature of the top layer of the double layer scaffolds.