İkinci derece yanıklarda antibakteriyel doyurulmuş örtü ile sentetik yara örtüsü kullanımının epitelizasyon sürecine etkisi
The impact of using antibacterial agent saturated covering and synthetic covering during the epithelization process of second degree burns
- Tez No: 440059
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE ALPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yanıklar, yara örtüsü, yara iyileşmesi, Bactigras®, Omiderm®, Burns, wound cover, wound healing, Bactigras®, Omiderm®
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Yanık yarası tedavisinde çeşitli pansuman seçenekleri bulunmaktadır ve ideal uygulama henüz yoktur. Bu çalışma, ikinci derece yanık yarası pansumanında antibakteriyel ajan içerikli doyurulmuş örtü ile sentetik yara örtüsü kullanımının yara iyileştirme sürecine etkisinin karşılaştırılması amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemini, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinde Ekim 2013 – Eylül 2014 tarihleri arasında Yanık Merkezi' ne başvuran ikinci derece yanıklı 30 hasta oluşturdu. Çalışma 21 hastada, 22 yanık alanı ile; deney ve kontrol grubu aynı hastalardan oluşturularak gerçekleşti. Yanık yarasının bir tarafına antibakteriyel ajan içerikli doyurulmuş örtü, diğer tarafına ise sentetik pansuman örtüsü uygulandı. Yanık alanlar, epitelizasyon açısından gözlemlendi, dijital makine ile fotoğraflanarak değerlendirildi ve iyileşmeden bir yıl sonra ulaşılabilen hastalar Vancouver Skar Skalası (VSS) ile skar açısından değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %71,4'ü (n=15) kadın, %28,6'sı (n=6) erkekti. Araştırmada yanıkların %81'inin haşlanma, %9,5'inin alev ve temas nedeni ile oluştuğu; %76,2'inin evde, %19'unun iş yerinde olduğu bulundu. Yanıktan etkilenen bölgeler üst ekstremite, alt ekstremite ve göğüs olarak bulundu. Omiderm® ile yapılan tedavi sonrası yanık alanların iyileşme süresi ortalama olarak 5,64±2,19 gün; Bactigras® ile yapılan tedavi sonrası ise 6,09±2,67 gündü. İyileşme süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Bactigras® ve Omiderm® alanları bir yıl sonra karşılaştırıldığında skar açısından bir fark saptanmadı. Sonuçlar: Çalışmada iyileşme zamanları arasındaki farkın anlamlı olmaması göz önünde bulundurularak her iki pansuman malzemesi ikinci derece yanıkların tedavisinde ayırt edilmeksizin kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: There are several dressing options for the treatment of burn wound but there is no ideal dressing yet. This study was conducted to compare synthetic cover dressing to antibacterial agent impregnated tulle on second degree burn wound to evaluate effect on wound healing. Materials and Methods: The population of the study was consisted with the 30 patients who administered to GATA Haydarpasa Training Hospital Burn Center with second-degree burn and accepted to participate to the study from October 2013 to September 2014. 21 patients with burn area 22 were included to the study by creating experimental and control groups on the same patient. One side of the burn was covered with antibacterial agent impregnated tulle other side was treated with synthetic dressing. Burn areas were evaluated by observing the ephitelization rate by using digital camera. We also evaluated burn scar by Vancouver Scar Scale (VSS) one year after burn. Results: 71.4% of patients (n = 15) were female and 28.6% 's (n = 6) were male. Scald represented 81% of all burns and was followed by fire and contact with percentages 9.5%. The most of burns occurred at home (76.2%) followed by workplace (19%). The most affected parts were upper extremity, lower extremity and chest wall. The healing times of burn areas after treatment with Omiderm® and Bactigras® were 5.64 ± 2.19 days and 6.09 ± 2.67 days respectively. There was no statistically significant difference in healing time and VAS scores (P> 0.05). Conclusion : There was no significant difference in healing time for the both dressing. We concluded that the both of dressings can be used in the treatment of second degree burns safely and effectively.