Yalın felsefe ve bir otomotiv yan sanayi firmasındaki uygulamaları
Lean philosophy and its applications in an automotive subsidiary industry company
- Tez No: 343288
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİJEN ÖVER ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, Kanban, Poka-yoke, Kaizen, Lean Production, Kanban, Poka-yoke, Kaizen
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde firmalar arası rekabet en üst seviyeye ulaşmıştır. Bu nedenle firmalar hem üretim hem yönetim anlamında zorluklar yaşamaktadır. Üretimin neredeyse müşteriye özel hale gelmesi sebebiyle, firmalar esnek üretim sistemlerine geçmeye çalışmaktadır. Bu süreçte ortaya çıkan karmaşayı engelleyebilmek için gereksiz işler ayrılmalıdır. Yalın üretim, işleri gerekli, gereksiz ve yapılması zorunlu olarak üç gruba ayırmaktadır. Bu anlamda yapılacak olan, gereksiz işlerin belirlenerek süreçlerden çıkarılmasıdır. Bu çalışmada, firmanın yüksek miktarda hurda aldığı konektörler bir değerlendirmeye tabi tutulmuş ve üç farklı faktöre göre değerlendirilmiştir. Sonuçta seçilen konektörde yalın üretim tekniklerine bağlı kalınarak iyileştirmeler yapılmıştır. Önce balık kılçığı diyagramıyla kök nedenler belirlenmiş, daha sonrada basit hataları önlemek için poka-yoke, ürünü aynı kalitede üretmek için iş standartlaştırma kullanılmıştır. Görünürde basit olan bu iyileştirmeler sayesinde hata oranı ve hurda maliyeti önemli ölçüde düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, competition among companies has reached a peak. Hence, companies have difficulties in terms of both production and management. Due to excessive customized production, companies strive to switch to lean production systems. Unnecessary jobs should be separated in order to prevent confusion in this process. Lean production separates the work into three groups; namely essential, non-essential and obligatory works. In this sense, unnecessary work should be determined and removed from the processes. In this study, connectors with a high scrap rate have been evaluated according to three different factors. In conclusion, enhancements have been made on the selected connector using lean production methods. First, root causes have been determined using fishbone diagram, after which poka-yoke has been used to prevent minor errors and work standardization has been employed to ensure sustainable product quality. These seemingly simple enhancements have significantly decreased error rate and scrap costs.