Ardahan ili kemirici faunası (Mammalıa: Rodentia)
Rodent fauna of Ardahan (Mammalia: Rodentia)
  1. Tez No: 343293
  2. Yazar: ENGİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. İRFAN ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyoloji, Science and Technology, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rodentia, Fauna, Ekoloji, Morfoloji, Ardahan, Türkiye, Rodentia, Fauna, Ecology, Morphology, Ardahan, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma Temmuz 2011 ve Ekim 2012 tarihleri arasında Ardahan İlinden toplanan 60 kemirici örneğine dayanmaktadır. Örnekler ölü ve canlı kapanlarla elde edilmiş ve arazide standart müze örneği şeklinde hazırlanmıştır. Yedi cinse mensup örnekler Sciurus vulgaris, Microtus arvalis, Microtus agrestis, Apodemus sylvaticus, Apodemus mystacinus, Apodemus flavicollis, Nannospalax nehringi, Mus domesticus, Arvicola terrestris ve Cricetilus migratorius türlerini temsil etmektedir. Örnekler diş aşınımları, sagital ve lambdoidal çıkıntılar ve arazi notlarına göre yavru genç ve ergin olmak üzere üç yaş grubuna ayrılmıştır. Her bir türün ayırıcı özellikleri, genel özellikleri, baculum özellikleri, habitat özellikleri, kürk rengi ve bazı morfometrik ölçüleri kaydedilmiştir. Aynı cinse ait türler arasında bazı baş iskeleti özellikleri esas alınarak karşılaştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmada Sciurus vulgaris Ardahan?dan ve Microtus agrestis de Türkiye?den ilk kez kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on 60 rodent specimens collected from Ardahan province between July 2011 and October 2012. Specimens were obtained by dead and live traps and prepared as standard museum type. Specimens that belong to seven genera were represented Sciurus vulgaris, Microtus arvalis, Microtus agrestis, Apodemus sylvaticus, Apodemus mystacinus, Apodemus flavicollis, Nannospalax nehringi, Mus domesticus, Arvicola terrestris and Cricetilus migratorius. Specimens were divided info tree age groups as infant, young and adult according to teeth wore, sagittal and lambdoidal crests and field notes. Diagnostic characters, general features, baculum features, habitat, fur color, and measurements of each species were recorded. The comparisons were made basing skull features among species that belong the genus. In this study, Sciurus vulgaris recorded for the first time from Ardahan and Microtus agrestis from Turkey.