Tetrahidrofurfuril metakrilat ve allil metakrilatın izopropil alkol-Ce(IV) redoks sisteminde kopolimerleşmesi
Copolymerization of tetrahydrofurfuryl methacrylate and allyl methacrylate in the presence of isopropyl alcohol-Ce(IV)redox system
  1. Tez No: 343294
  2. Yazar: EMBİYE BASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN NUR TESTERECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Allil Metakrilat, Tetrahidrofurfuril Metakrilat, RedoksPolimerleşme, Ce(IV) ile Başlama, Elektrokimyasal Başlama, Kimyasal Başlama, Kopolimer, Reaktiflik Oranları, Allyl Methacrylate, Tetrahydrofurfuryl Methacrylate, Redox Polymerization, Initiation by Ce(IV), Electrochemical Initiation, Chemical Initiation, Copolymer, Reactivity Ratios
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Allilmetakrilat (AMA) ve tetrahidrofurfuril metakrilat (THFMA) izopropil alkol (İPA), varlığında Ce(IV) iyonuyla farklı deneysel koşullar altında elektrokimyasal ve kimyasal olarak polimerleştirilmiştir. Elde edilen beyaz renkli katı kopolimer, poli(AMA-ko-THFMA), yaygın organik çözücülerde çözünmemiştir. Elektrokimyasal polimerleşmenin yüzde dönüşüm değerlerinin kimyasal polimerleşmeye göre daha yüksek değildir. Kimyasal yöntemle elde edilen kopolimerdeki komonomerlerin reaktiflik oranları FTIR ile AMA için 0.05, THFMA için 0.66 olarak bulunmuştur. Bu verilerden kopolimerin ardışık kopolimer olabileceği sonucuna varılmıştır. Kopolimerlerin farklı koşullarda elde edilen örneklerinin yapı analizleri FTIR, 13C-NMR ile, termal özellilleri ise TGA ve DSC ile yapılmış, kopolimerlerin görüntüleri SEM ile alınmıştır. Yapılan analizler, kopolimerleşmenin ortamdaki başlatıcı ile indirgenme yükseltgenme tepkimeleri sonucunda radikalik olarak başladığı, komonomerlerdeki vinilik bağın açılmasıyla ilerlediği, AMA'daki allilik, THFMA'daki halkalı yapının açılarak polimerleşmeye katılmadığını göstermiştir. TGA iki basamaklı bozunma göstermiştir. DSC analizi sonucu camsı geçiş sıcaklığı 1550C civarındadır. SEM görüntülerinden, kopolimerlerin rastgele kümelendiği, birbiri üzerine yığıldığı ve yapının içinde küçük gözenek bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Allyl methacrylate (AMA), Tetrahydrofurfuryl methacrylate (THFMA) was polymerized chemically and electrochemically in the presence of isopropyl alcohol (IPA) and Ce(IV) ion under different experimental conditions. Polymers obtained which are solid and white, poly(AMA-co-THFMA), have not been dissolved in common organic solvents. Percent conversions of polymers obtained by electrochemical polymerization are not higher than the polymers obtained by chemical polymerization. The reactivity ratio of AMA is 0.05 and THFMA is 0.66 obtained with FTIR by the chemically method. From these data we concluded the alternating type of copolymer. The structural analysis of copolymers of poly(AMA-co-THFMA) were done by FTIR, 13C-NMR, thermal properties by TGA and DSC and the pictures were taken by SEM. Depending on the analysis, it was found that the polymerization initiated by the radical initiator produced by redox initiation in the medium, proceeded by opening of vinylic bond on both comonomers not opening of allylic group on AMA and cyclic group on THFMA. TGA analysis showed twostage degradation. The study of DSC showed that the temperature of glass transition (Tg) was about 1550C. SEM pictures showed that copolymers were randomly accumulated, concentrated on each other and had small pores in this structure.