Kızılırmak Havzası'nda SYİ ile kuraklık analizi ve YSA yöntemi ile kuraklık tahmini
A drought analysis of the Kızılırmak basin using the standardized precipitation index (SPI) method and drought estimation using the artificial neural networks method
  1. Tez No: 343327
  2. Yazar: GAYE OĞUZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuraklık, Kuraklık Şiddeti, Yağış, Kızılırmak Havzası, Standart Yağış İndisi (SYİ), Yapay Sinir Ağları (YSA) ), Drought, Drought Intensity, Precipitation, Kızılırmak Basin, Standardized Precipitation Index (SPI) Artificial Neural Networks (ANN
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Kuraklık, yeryüzündeki tüm canlılar ve çeşitli sistemler tarafından kullanılan doğal su miktarının belirli zaman süresi boyunca bölgesel ölçekte uzun süreli ortalamanın yada normalin altına düşmesiyle su açığı şeklinde meydana gelen doğal bir olay olarak tanımlanabilir. Kuraklığın zamanı, süresi ve şiddeti önceden bilinmediğinden dolayı, herhangi bir bölgedeki kuraklık olayı analiz edilirken olasılık ve istatistiksel metotlar kullanılır.Bu çalışmada, öncelikle Kızılırmak Havzası'nda Standart Yağış İndisi (SYİ) metodu ile kuraklık analizi yapılmıştır. Havzada mevcut olan 14 adet meteoroloji istasyonundan elde edilen 1950-2007 yılları arasındaki aylık yağış verilerinin SYİ değerleri bulunarak, her bir istasyonun farklı zaman dilimlerindeki kuraklık karakteristikleri (kuraklık süresi, genliği ve şiddeti) ve bunların birbirleri ile olan ilişkileri belirlenerek havzada meydana gelen kuraklıklar incelenmiştir. Daha sonra ise geçmiş yılların yağış verilerinden elde edilen SYİ değerleri kullanılarak yapay sinir ağları (YSA) metodu ile gelecek yıllara yönelik kuraklık tahmini yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Drought is a natural phenomenon that occurs as water deficit. During a specified period of time if the amount of natural water, that is used by all living things and various sytems, is below long-term avarage or normal levels in a regional scale. The time, duration and intensity of drought can not be predicted. So dought in any region can be analysed by using probabilistic and statistical methods.In this study, firstly a drought analysis was performed in the Kızılırmak Basin by using Standardized Precipitation Index (SPI) method. The SPI series of the precipitation data between 1950 and 2007 obtained from 14 meteorology stations acrross the basin are calculated, and then the drought characteristics (i.e, duration, magnitude, intensity) of each stations for different time periods and the relationship between them are determined. After that, by using the SPI values, which are acquired from previous years? precipitation data, future drought estimations are performed using Artificial Neural Networks (ANN) method.