Dinamik yapılı parabolik yansıtıcı kullanılarak termoelektrik dönüştürücüler ile sağlanan elektrik enerjisinde optimum düzeyin elde edilmesi
Getting optimum level in the generation of electrical energy by means of thermoelectric convertors using parabolic reflector having dinamics structure
- Tez No: 343328
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN EREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Silindirik-parabolik yansıtıcı, Termoelektrik, Termoelektrik jeneratör, Solar energy, Cylindiric-parabolic Reflector, Thermoelectric, Thermoelectric generator
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıtların giderek azalması nedeniyle tüm dünyada önemli hale gelmektedir. Son yıllarda güneş enerjisinden ısı ve elektrik enerjisi elde edilmesi üzerine çok yoğun bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Güneş enerjisi elektrik enerjisine genellikle fotovoltaik pillerle dönüştürülürken, güneş enerjisinden ısı enerjisi üretiminde ise güneş kollektörleri kullanılmaktadır. Termoelektrik modül olarak da bilinen termoelektrik dönüştürücüler, yüzeyleri arasındaki sıcaklık farkı oluşturulduğunda elektrik enerjisi üreten yarı iletken kökenli malzemelerdir. Termoelektrik dönüştürücüler yardımıyla güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etme tekniği bu alanda yeni bir yöntem olarak ele alınmaktadır. Bu çalışmada termoelektrik dönüştürücü kullanılarak, güneş pillerine bir alternatif olarak, güneş ışınlarının ısıtma etkisinden faydalanmak suretiyle güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmiştir. Gelen güneş ışınları, silindirik-parabolik bir yansıtıcı yardımıyla soğurulmuş ve ısı enerjisine dönüştürülmüştür. Isıtma işlemi bu yöntemle sağlanırken, soğutma işleminde ise akışkan olarak su ve hava kullanılmış ve böylece termoelektrik dönüştürücülerden elektrik akımı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The renewable energy sources have become significant all over the world because of reducing of fossil fuels. In recent years, intensive scientific researches have been done on the generating electricity and producing heat energy from solar energy. In general, while electrical energy has been generated by photovoltaic cells, heat energy has been obtained by means of solar collectors from the solar energy. Thermoelectric converters known also as thermoelectric moduls which was made of semiconductor materials, generate electricity when the temperature differences are applied between their surfaces. The technique of generating electricity from solar energy via thermoelectric converters has been concerned as a novel method. In this study, electricity has been obtained using the thermoelectric converters as an alternative to solar cells. With the help of a cylindiric parabolic reflector, incoming solar radiation has been absorbed and converted to heat energy. While the heating process has been maintained by this method, water and air have been utilized in the cooling process as cooler fluids and thus the electrical current has been generated by thermoelectric converters.