Endüstri mühendisliği eğitiminde kullanılacak bir U tipi montaj hattı laboratuarı tasarımı
Designing of U shaped assembly line laboratory for education of industrial engineering
  1. Tez No: 343329
  2. Yazar: FEDAYİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK BİRGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri Mühendisliği eğitimi, laboratuar uygulamaları, U tipi montaj hattı, iş analizi, Industrial Engineering education, laboratory applications, U shaped assembly line, work analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Mühendislik eğitiminde, teorinin büyük bölümünün pekiştirilmesini sağlayarak öğrencinin bilgi birikimini kalıcı hale getiren ve tasarım kabiliyetini geliştiren faktör laboratuar uygulamalarıdır. Yükseköğretim hayatında bu kadar önemli bir yer tutan laboratuarların, çeşitli sebeplerden dolayı kurulum ve işletim zorluğu da yadsınamaz bir gerçektir. Bu gerçeklerden esinlenerek gelişen tez çalışması, Endüstri Mühendisliği eğitimine yönelik bir montaj hattı laboratuarı kurmayı, böylece hem lisans öğrencileri için Üretim Planlama, İş Etüdü, Ergonomi gibi derslere bir uygulama alanı, hem de akademik alanda çalışan araştırmacıların kullanabilecekleri bir araştırma alanı oluşturmayı amaçlamaktadır.Tez kapsamında öncelikle nasıl bir laboratuara ihtiyaç duyulduğu üzerinde ayrıntılıca durulmuştur. U tipi montaj hattı olarak tasarlanan ve iş analizi teknikleri kullanılarak amaca uygun geliştirilen laboratuarın kurulum aşamaları sistematik bir biçimde detaylandırılmıştır. Tez çalışması neticesinde ortaya çıkan U tipi montaj hattı laboratuarının, lisans eğitimine ve akademik araştırmacılara önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In engineering education, laboratory applications are the key factors transforming students? knowledge into permanent knowledge by giving reinforcement of great deal of theory and developing the students? design ability. While laboratory applications have such an important role in higher education, the difficulty in founding and running a laboratory is an undeniable fact. Motivated by this fact, this thesis aims to found a assembly line laboratory for Industrial Engineering Education which will serve as an implementation area in Production Planning, Work Study and Ergonomics courses for students and also a research area for researchers.The thesis, first discusses in detail, the requirements of the laboratory that is needed. After discussing the reasons for choosing a U shaped assembly line model in the laboratory, the founding phases and features are examined; work analysis techniques were used in this development. The U shaped assembly line laboratory is expected to contribute to both the students of undergraduate education and graduate research.