Filament mikroliflerden elde edilmiş iplikler kullanılarak dokunan kumaşların performans özelliklerinin araştırılması
Investigation of the performance properties of fabrics woven with microfilament yarns
- Tez No: 343347
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BABAARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrofilament iplik, dokuma kumaş, kopma mukavemeti ve uzaması, yırtılma mukavemeti, hava geçirgenliği, su buharı geçirgenliği, su iticilik, Microfilament yarn, woven fabric, breaking strength and elongation, tear strength, air permeability, water vapor permeability, water repellency
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu tez çalışması ile yağmurluk, çadır, uyku tulumu ve rüzgar giysisi gibi ürünlerde kullanılabilecek dokuma kumaşlar için mikrofilament inceliğinin ve atkı sıklığının kumaş performans özelliklerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Tez çalışması kapsamında 1/1 Bezayağı, 3/2 Dimi (Z) ve 4/1 Saten doku tiplerinde, her bir doku tipi için sabit çözgü sıklığında 4 farklı atkı sıklığı ve 5 farklı filament inceliği uygulanarak toplam 60 adet dokuma kumaş üretilmiştir. Bu kumaşların kullanım dayanımlarını saptamak amacıyla kopma mukavemeti ve uzaması, yırtılma mukavemeti, rüzgara karşı bariyer sağlama etkilerini saptamak amacıyla hava geçirgenliği, nefes alabilirliklerinin saptanması amacıyla su buharı geçirgenliği testleri uygulanmıştır. Her bir doku tipi için çok yanıtlı optimizasyon tekniği ile optimum atkı sıklığı ve filament inceliği değerleri saptanmıştır. Daha sonra bezayağı doku tipi için saptanan sıklık değerinde ve 5 farklı filament inceliğindeki 5 adet kumaşa su iticilik bitim işlemi uygulanmıştır. Bitim işleminin kumaşlarda sağladığı su iticilik ve su geçirmezlik özelliklerinin tespit edilmesi ve bu özelliklere filament inceliğinin etkisinin saptanması amacıyla temas açısı ölçümü, püskürtme testi ve hidrostatik basınç testi uygulanmıştır. Uygulanan bitim işleminin performans özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla performans testleri tekrarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, it is aimed to investigate the effects of microfilament fineness and weft sett on woven fabric performance properties for raincoat, tent, sleeping bag and wind cloth end uses. In this thesis scope, 60 woven fabric samples were produced with 1/1 Plain, 3/2 Twill and 4/1 Satin weave types, 4 different weft sett value for every weave type and 5 different filament finenesses. Breaking strength and elongation, tear strength, air permeability and water vapor permeability tests were done to determine the durability, wind resistance and breathability of these samples. The optimum weft sett and filament fineness values of every weave type were determined by multi response optimization process. Then, 5 different woven fabrics of plain weave type which have the optimum weft sett and 5 different filament fineness were treated to water repellent finish. Contact angle measurement, spray test and hydrostatic pressure test were done to establish the water repellency and water penetration of these samples and to determine the effect of filament fineness to these performances. Also, the previous performance tests were repeated to indicate the effect of water repellency finishing treatment on these performance properties.