Sucul mikroorganizmalardan fitaz üretim olanaklarının araştırılması
Pyhtase production from aquatic microorganisms
  1. Tez No: 343348
  2. Yazar: AFET ARKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ochrobactrum anthropi, fitaz, fitik asit, zimogram, Ochrobactrum anthropi, phytase, phytic acid, zimogram
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada atıksu arıtma tesislerinden izole edilen Ochrobactrum anthropi'den fitaz enziminin üretimi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Fitaz enzimini optimum koşullarda üretebilmek için enzim üretim ortamının optimizasyonu yapılmıştır. Maksimum fitaz üretimi için en iyi karbon kaynağı %1 maltoz, en iyi azot kaynağı ise %1 maya özütü olarak saptanmıştır. Ayrıca, optimum pH 8.5, sıcaklık 37oC, çalkalama hızı 300 rpm, inokulum miktarı OD600: 0,06, inokulum yaşı ise 9 saat olarak bulunmuştur. Optimum koşullar altında üretilen intraselüler fitaz enziminin jel filtrasyon kromatografisi ile saflaştırıldıktan sonra SDS-PAGE analizinde yaklaşık olarak 22 kDa ve 13 kDa ağırlığında iki protein bandı elde edilmiştir. Enzim optimum aktivitesini 40oC ve pH 5.4'te göstermiştir. Enzim 90oC'de 30 dakika ön inkübasyon ile aktivitesini %117'e çıkarmıştır. Enzim aktivitesi 1 mM'lık Triton X-100 (%91), Tween-20 (%56) ve Tween-80 (%55) ile önemli derecede inhibe olurken, NaCl (%104), MnSO4 (%105), MgSO4 (%102), gliserol (%106), EDTA (%103), Asetik asit (%117), 2-merkaptoetanol (%109) ile stimüle olmuştur. Bu sonuçlara göre enzimin sahip olduğu karakteristik özelliklerinden dolayı monogastrik hayvanlarda yem katkısı olarak kullanımı sonucunda çevre kirliliğinin önlenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the phytase enzyme from Ochrobactrum anthropi isolated from wastewater treatment plant was produced and characterized. The culture conditions were optimized for maximum enzyme production. The best carbon and nitrogen sources for maximum phytase production were 1% maltose and 1% yeast extract, respectively. Moreover optimal pH 8.5, temperature 37oC, agitation rate 300 rpm, inoculum size OD600: 0,06, inoculum age 9 hours were found. Molecular weight of intracellular phytase enzyme which produced under the optimal conditions from Ochrobactrum anthropi, was estimated approximately 22 kDa and 13 kDa on SDS-PAGE after the purification with gel-filtration chromatogphy. The optimum activity of intracellular enzyme was emerged 40oC and pH 5.4. Enzyme activity was increased to 117 % after the pre-incubation at 90oC 30 minutes. Enzyme activity significantly inhibited with 1 mM Triton X-100 (91%), Tween-20 (56%) ve Tween-80 (55%) and stimulated with 1mM NaCl (104%), MnSO4 (105%), MgSO4 (102%), gliserol (106%), EDTA (103%), Asetik asit (117%), 2-merkaptoetanol (109%). As a result, it is seen that due to the characteristic features of the Ochrobactrum anthropi enzyme that can be predicted that result of feed addition at monogastrics becomes prevention of environmental pollution.