İndigo boyalı pamuk ipliğinden yazlık kullanıma uygun örme denim kumaş özelliklerinin araştırılması
The investigation of the properties of knitted denim fabric for summer wear made of indigo dyed cotton yarn
  1. Tez No: 343353
  2. Yazar: ZÜLEYHA DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Örme Denim, Vorteks, Üretim Maliyet Analizi, Maliyet Programı, İki iplikli astarlı kumaş, Knitted Denim Fabric, Vortex, Cost Analysis, User Interface, Twofleece plated fabric
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu tez kapsamında yaz mevsiminde kullanılabilecek örme denim kumaşlar tasarlanmıştır. Çalışma kapsamında üretilen kumaşlar diyagonal iki iplikli ve elastanlıdır. Kumaşların ön yüzünde Ne 30/1 halat indigo boyalı ve % 100 pamuk ipliği kullanılmıştır. Kumaşların arka (iç) yüzünde ise Ne 30/1 ve Ne 20/1 olmak üzere 2 ayrı numarada ve pamuk, tencel, modal, bambu, viskon, polyester, modal-pamuk (65-35), polyester-pamuk (65-35) ve polyester-viskon (65-35) olarak 9 farklı liften oluşan vorteks iplikleri kullanılmıştır. Üretilen kumaşlara ısıl konfor özelliklerini tespit etmek amacıyla hava geçirgenliği, su buharı geçirgenliği, ısıl direnç, ısıl iletkenlik ve ısıl soğurganlık testleri uygulanmıştır. Numune kumaşların fiziksel performans özelliklerini tespit etmek amacıyla ise patlama mukavemeti, boncuklanma dayanımı, esneme ve ardışık yıkamaya bağlı boyutsal dayanım testleri uygulanmıştır. Sonuçlar grafiksel ve istatistiksel açıdan değerlendirilmiştir. Ayrıca kumaşların üretim maliyet analizleri çıkarılmıştır. Buna ilaveten üretilen kumaşlara nümerik optimizasyon uygulanarak yazlık denim bir ürün için en uygun özelliklerde ve en düşük maliyetteki kumaş tipi seçilmiştir. Tez çalışması kapsamında ayrıca üretim maliyet hesabı yapan bir bilgisayar ara yüzü geliştirilmiş ve program aktif olarak çalışır hale getirilmiştir. Son olarak çalışmada üretilen kumaşlar belirli bir grup tüketiciye verilmiş ve kumaşların tercih edilip edilmeyeceği ?tüketici anketi? ile sınanmıştır. Çalışma sonucunda uygulanan optimizasyon, grafik ve istatistiki veriler kalite-maliyet açısından en uygun kumaş tipini seçmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, knitted denim fabrics were designed for suitable in summer season. Fabrics used in this study are diagonal two-fleece plated fabrics. On the face side of the fabrics Ne 30/1 indigo rope dyed 100 % cotton yarn was used. On the back side (inner side) of the fabric, Ne 30/1 and Ne 20/1 with 9 different raw materials as cotton, tencel, modal, bamboo, viscose, polyester, modal-cotton (65-35), polyester-cotton (65-35) and polyester-viskon (65-35) vortex yarns were used. To check the thermal comfort properties of the fabrics, air permeability test, water vapor permeability test, thermal absorptivity, thermal resistance and thermal transmittance tests were applied. To check the physical performance of the fabrics, bursting strength, pilling resistance, elasticity, and dimensional stability tests were applied. Also the cost analysis of sample fabrics was performed. Then within sample fabrics the cheapest and the most suitable fabric in accordance with the properties of summer season was chosen by means of numerical optimization method. Then a user interface was written to calculate the cost and it was made as working actively. Finally fabrics were presented to a group of consumers and checked its preferability by ?consumer inquiry?. At the end of the study, most suitable fabric type was chosen by optimization, statistics and graphics.