Gelibolu yarımadası ve Saroz körfezi kıyılarında askıda katı madde, sediment, mytilus galloprovincialis ve ulva rigida da ağır metal düzeylerinin araştırılması
Investigation of the heavy metal concentration in suspended solid matter, sediment, mytilus galloprovincialis, ulva rigida in the Gelibolu peninsula and shores of the Saroz gulf
- Tez No: 343394
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİNER TUNÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gelibolu Yarımadası, Saroz Körfezi, Çanakkale Boğazı, Mytilus galloprovincialis, Ulva rigida, Sediment, Askıda Katı Madde, Ağır Metal, Gelibolu Peninsula, Saroz Gulf, Çanakkale Strait, Mytilus galloprovincialis, Ulva rigida, Sediment, Suspended Solid Material, Heavy Metal
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışmasında Gelibolu Yarımadası ve Saroz Körfezi kıyılarındaki Mytilus galloprovincialis ve Ulva rigida türleri ile sedimentte bazı ağır metallerin mevsimsel olarak düzeyleri araştırılmıştır. Seçilen dokuz adet örnekleme istasyonunda 2009, 2010 ve 2012-2013 yılarında ve altı adet mevsimsel dönemde; Pb, Cu, Zn ve Fe ağır metallerinin; Mytilus galloprovincialis, Ulva rigida ve sedimentte yaptığı birikimler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca sucul ekosistemde askıda katı madde konsantrasyonları belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgular; bu bölgede daha önceki çalışmalar, Kuzey Ege ve Batı Marmara denizlerinde belirlenen kirlilik değerleri ile karşılaştırıldığında; Pb, Cu, Zn ve Fe ağır metallerinin oluşturacağı kirliliğin bu bölge için tehlikeli boyutlarda olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated of the selected heavy metal concentrations in Mytilus galloprovincialis, Ulva rigida species, sediment and suspended solid matter from the Gelibolu Peninsula, Çanakkale Strait and shores of the Saroz Gulf. At the nine station in region; 2009, 2010 and 2012-2013 years and six seasonal periods; Pb, Cu, Zn and Fe heavy metal concentrations and distributions have been presented by graphics and tables in Mytilus galloprovincialis, Ulva rigida and sediments. Besides, suspended solid material concentrations have been determined in marine ecosystem. Determined values have been discussed with early studies in the region, by the limits in northern Eagean and western Marmara Seas. Pb, Cu, Zn and Fe heavy metal concentrations have not reached a dangereous limits in the study area.