Çim alanlarından elde edilen materyallerin kaba yem ve kompost özelliklerinin belirlenmesi
The determination of roughage and compost characteristics of green materials obtained from turf areas
- Tez No: 343405
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çim alanları, kuru ot, kompost, silaj, Grass land, dry fodder, compost, silage
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
Bu çalışma farklı peyzaj alanlarından biçilmiş çim örneklerinin hayvan yemi ve kompost olarak değerlendirilme olanaklarını belirlemek ve atık vaziyette olan bu kaynakların kullanılabilirliğini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür.Çalışmada İstanbul'da Esenler Belediyesi Kent Ormanı Parkı, Veliefendi Hipodromu, Türk Telekom Arena Stadyumu, Atatürk Havaalanı Protokol Yolu (Otoyol) ve Sinpaş Bosphorus City (Site) alanlarından 2011 yılı Haziran, Ağustos ve Ekim aylarında alınan çim örnekleri değerlendirilmiştir. Araştırmada biçim yapılan alanlarda otun yeşil ve kuru ot verimi, ham protein, NDF, ADF ve ADL oranları yanında alınan örneklerin silaj kalite özellikleri ve kompost kalite özellikleri incelenmiştir. En yüksek yeşil ve kuru ot verimlerine hipodrom örnekleri sahip olmuştur. İncelenen alanların tümünden elde edilen örneklerin yeşil ve kuru ot olarak değerlendirilmesinin uygun olacağı, otoyol ve stadyum örneklerinin silaj yapımı için uygun olmadığı, ancak otoyoldan alınan örneklerin kompost uygulaması için uygun bir kaynak olabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study aim was evaluate green waste materials obtained different landscape areas to usable forms as roughage and compost.Waste material samples were collected from Esenler Belediyesi Kent Orman Parkı (Public Garden), Veliefendi Hippodrome, Türk Telekom Arena Stadium, Atatürk Airport Protocol Road (Highway Green Area), Sinpaş Bosphorus City (Building Complex) during August and October 2011. In the study dry and fresh matter yield, CP, NDF, ADF, and ADL values, also silage and compost quality characteristics were measured. Highest dry and fresh matter yields were achieved Hippodrome samples. The results revealed that all samples were considered convenient for both dry and fresh usage, The highway and stadium materials were not suitable for silage when the highway materials were convenient for compost production.