Çanakkale Boğazında dağılım gösteren sert mercan türlerinin (Cnidarıa, Anthozoa, Scleractinia) taksonomik ve ekolojik özellikleri
Taxonomical and ecological characteristics of hard coral species (Cnidaria, Anthozoa, Scleractinia) distributed in the dardanelles
  1. Tez No: 343404
  2. Yazar: BARIŞ ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Anthozoa, Scleractinia, ekoloji, Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi, Anthozoa, Scleractinia, ekoloji, Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Çalışmada, Çanakkale Boğazı?nda 0-50 m arası derinliklerde dağılım gösteren sert mercan türlerinin ekolojik özelikleri ve dağılımları incelenmiştir. Araştırmalar, belirlenen 200 istasyonda Ocak 2011 - Şubat 2013 tarihlerinde toplam 1072 scuba ve 3 karışım gaz dalışı yaparak gerçekleştirilmiştir. Dalışlarda manta-tow ve kuadrat yöntemleri uygulanmıştır. Soliter türlerin yayılımlarının belirlenmesinde 20 cm × 20 cm kuadrat sistemi kullanılmış, koloni mercanların tespiti ise transekt yöntemiyle yapılmış ve örneklenen habitatların tümünde sualtı fotoğraf ve video kaydı alınmıştır. Çalışmalar sonunda 4 familyaya ait 9 sert mercan türü (Balanophyllia europaea, Caryophyllia inornata, Caryophyllia smithii, Cladocora caespitosa, Leptopsammia pruvoti, Madracis pharensis, Paracyathus pulchellus, Phyllangia mouchezii, Polycyathus muellerae) belirlenmiştir. Bunlardan 6?sı (Balanophyllia europaea, Caryophyllia inornata, Leptopsammia pruvoti, Madracis pharensis, Phyllangia mouchezii, Polycyathus muellerae) bölge için (Marmara Denizi) yeni kayıttır. Soliter bireylerde en baskın tür L. pruvoti; koloni mercanlarda Polycyathus muellerae?dir. Yapılan yaş tayini çalışmalarına göre, analiz edilen beş mercan türünün boğazda 1 ile 5 yıl boyunca yaşam sürdüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the ecological and distributional features of scleractinian corals living at depths between 0 and 50 m in the Çanakkale Strait were investigated. At 200 stations, A total of 1072 scuba and three technical divings as trimix have been done. During the divings, the manta-tow and quadrat techniques were implemented. For the determination of solitary and colonial coral?s distribution at stations, a 20 cm × 20 cm quadrat and the transect methods were used and all sites were photographed and recorded with an underwater video. As a result, nine hard coral species belonging to four families were identified (Balanophyllia europaea, Caryophyllia inornata, Caryophyllia smithii, Cladocora caespitosa, Leptopsammia pruvoti, Madracis pharensis, Paracyathus pulchellus, Phyllangia mouchezii, Polycyathus muellerae). Six of them (Balanophyllia europaea, Caryophyllia inornata, Leptopsammia pruvoti, Madracis pharensis, Phyllangia mouchezii, Polycyathus muellerae) are new records for the region (Marmara Sea). The dominant species of solitary corals is L. pruvoti while the dominant species of colonial corals is P. muellerae. According to the sclerochronological analyses, it was revealed that the five coral individuals selected have been living in the area for one to five years.