Lapseki-Biga(Çanakkale) yöresi asit karakterli toprakların özellikleri ve kireç ihtiyaçlarının belirlenmesi
A research on determining lime requirentment and characteristics of Lapseki - Biga (Çanakkale) acid soils
- Tez No: 343407
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asit toprak, Kireç, Kireç ihtiyacı tayini, Çanakkale, Acid soil, Lime, Determining lime requirenment, Çanakkale
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı, Lapseki ? Biga (Çanakkale) yöresi asit karakterli toprakların özelliklerinin ve kireç ihtiyaçlarının belirlenmesidir. Bu amaçla, kireç ihtiyacı tayin yöntemlerinden Kalsiyum Asetad ve Woodruff metodu kullanılmıştır. Bu yöntemlerden hangisinin yöreye daha uygun olduğu CaCO3 inkübasyon metoduna göre belirlenmştir. Buna göre, yöreye en uygun kireç ihtiyacı tayin yöntemi Kalsiyum Asetad olarak bulunmuştur. Bunun için toprak örnekleri yaklaşık 5 ay CaCO3 inkübasyonuna bırakıldıktan sonra analizleri yapılmış ve kireç ihtiyaçları saptanmıştır. Çalışmada, Lapseki - Biga Yöresinden GPS yardımı ile 15 adet asit karakterli toprak örneği alınmış ve bazı fiziksel - kimyasal analizler yapılmıştır. Toprak örneklerinin pH değerleri 5,46 ? 6,37 arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was determining lime requirement and charecteristics of Lapseki-Biga (Çanakkale) acid soils. For the purpose Woodruff and Calcium Acetate methods were used. And, CaCO3 incubation method was used to decide the most appropriate soil lime requirement method. The study showed that the most appropriate method is ?Calcium Acetate? lime requirement method. In the study 15 acid soils were sampled and analysed for their physical and chemical properties. And the samples were incubated for 5 months and analysed for their lime requirements. The pH of the study soils were ranged between 5,46 and 6,37.