Çanakkale ili sert çekirdekli meyve bahçelerinde bitki paraziti nematod faunasının belirlenmesi
Determination of plant parasitic nematode fauna in stone fruit orchards in Çanakkale
  1. Tez No: 343408
  2. Yazar: KÜBRA SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale, sert çekirdekli meyveler, bitki paraziti nematodlar, fauna, Çanakkale, stone fruits, plant parasite nematodes, fauna
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çanakkale ili birçok meyvenin yetiştirildiği ve ülkemize meyve yetiştiriciliğinde önemli katkısı olan bir bölgedir. 2010-2012 yılları arasında yapılan bu çalışma ile Çanakkale ili sert çekirdekli meyve bahçelerindeki bitki paraziti nematod faunasının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Çanakkale ilinde yetiştiriciliği yapılan erik, kayısı, kiraz, nektarin, şeftali ve vişne bahçelerinden toplam 302 toprak örneği alınmıştır. Nematodlar, alınan toprak örneklerinden Geliştirilmiş Baermann Huni Yöntemine göre elde edilmiş ve meyve bahçelerinde zarar oluşturan bitki paraziti nematod türleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, Tylenchida, Dorylaimida ve Aphelenchida takımlarına ait 4 alttakım, 6 üstfamilya, 8 familya, 9 altfamilya ve 9 cinse bağlı 15 tür saptanmıştır. Sert çekirdekli meyve bahçelerinde saptanan türler ve bulunma oranları sırası ile; Helicotylenchus spp. [H. multicinctus (Cobb, 1893) ve H. pseudorobustus (Steiner, 1914; Golden, 1956)] % 15,6; Pratylenchus spp. [P. crenatus (Loof, 1960), P. neglectus (Rensch, 1924; Filipjev ve Schuurmans Stekhoven, 1941), P. penetrans (Cobb, 1917; Filipjev ve Schuurmans Stekhoven, 1941), P. scribneri (Steiner, 1943), P. thornei (Sher ve Allen, 1953), P. zeae (Graham, 1951)] % 50,7; Meloidogyne incognita (Kofoid ve White, 1919) % 2,0; Merlinius brevidens (Allen, 1955; Siddiqi, 1970) % 17,9; Trophurus imperialis (Loof, 1956) % 0,7; Criconemoides xenoplax (Raski, 1952) % 1,7; Paratylenchus projectus (Jenkins, 1956) % 39,4; Xiphinema americanum (Cobb, 1913) % 9,3; Aphelenchus avenae (Bastian, 1865) % 84,1 olarak tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerden; H. multicinctus ve H. pseudorobustus, P. neglectus, P. scribneri, P. zeae, P. projectus, C. xenoplax, T. imperialis, M. brevidens ve A. avenae Çanakkale ili bitki paraziti nematod faunası için ilk kayıt niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Çanakkale province, in where many kind of fruit has grown provides substantial contribution to fruit production. By this study which was carried out during 2010-2012, it was aimed to determine the plant parasite nematode fauna in stone fruit orchards in Çanakkale. For this target totally 302 soil samples was taken from the plum, apricot, cherry, nectarine, peach and sour cherry orchards in the Çanakkale province. Nematodes were obtained from soil samples by using Baermann Funnel Method and plant parasitic nematode species that caused damages in the orchards were determined. As a result of the study, 15 species belong to 9 genus, 9 subfamilies, 8 families, 6 superfamilies and 4 suborders that belong to the order of Tylenchida, Dorylaimida and Aphelenchida. The species and occurence rates determined in stone fruit orchards are Helicotylenchus spp. [H. multicinctus (Cobb, 1893) and H. pseudorobustus (Steiner, 1914; Golden, 1956)] % 15,6; Pratylenchus spp. [P. crenatus (Loof, 1960), P. neglectus (Rensch, 1924; Filipjev ve Schuurmans Stekhoven, 1941), P. penetrans (Cobb, 1917; Filipjev ve Schuurmans Stekhoven, 1941), P. scribneri (Steiner, 1943), P. thornei (Sher ve Allen, 1953), P. zeae (Graham, 1951)] % 50,7; Meloidogyne incognita (Kofoid ve White, 1919) % 2,0; Merlinius brevidens (Allen, 1955; Siddiqi, 1970) % 17,9; Trophurus imperialis (Loof, 1956) % 0,7; Criconemoides xenoplax (Raski, 1952) % 1,7; Paratylenchus projectus (Jenkins, 1956) % 39,4; Xiphinema americanum (Cobb, 1913) % 9,3 and Aphelenchus avenae (Bastian, 1865) % 84,1 respectively. Among the species, H. multicinctus and H. pseudorobustus, P. neglectus, P. scribneri, P. zeae, P. projectus, C. xenoplax, T. imperialis, M. brevidens and A. avenae are first record for Çanakkale plant parasitic nematode fauna.