Şebeke bağlantılı FV sistemlerde DA bara geriliminin PSO tabanlı kontrolü
A PSO based control of DC bus voltage in utility connected PV systems
- Tez No: 343430
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, GüneĢ enerjisi, Fotovoltaik sistemler, Parçacık sürü optimizasyonu, PID denetleyici, Aktif güç filtresi, Renewable Energy, Solar Energy, photovoltaic systems, Particle Swarm Optimization, PID controller, Active power filter
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezde şebeke bağlantılı FV sistemin DA bara gerilimi kontrolü ele alınmıştır. DA bara gerilimini sabit bir değerde tutmak amacıyla parçacık sürü optimizasyonu (PSO) PID denetleyici tasarlanmış ve önerilen sisteme uygulanmıştır. Değişken ışınım miktarı ve yükün etkileri çoklu dinamik hata toplayıcısı tarafından kontrol algoritmasına dahil edilmiştir. Böylece PID denetleyici DA bara gerilimini sabit bir değerde tutmak ve dengeleyici filtrenin kontrolünü sağlamak amacıyla çevre koşullarındaki ve yükteki değişimlere bağlı olarak bir kontrol işareti üretmektedir. PID denetleyicinin parametreleri, güvenilir, sağlam ve kararlı bir çalışma sağlamak amacıyla PSO algoritması ile optimize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DC bus voltage control of a utility connected PV system is studied in this thesis. In order to maintain a constant DC bus voltage, a particle swarm optimization (PSO) based PID controller is designed and employed in the proposed system. The effects of changing solar irradiation level and load switching are included in control algortihm by a multi-loop dynamic error collector. Therefore PID controller acts to generate control signal in response to changes in environmental conditions to control a green plug filter compensator and also in response to switching in load side in order to maintain a constant DC bus voltage. The parameters of the PID controller are optimized using a PSO algorithm to ensure a reliable, robust and stable operation.