Artemia salina'da TiO2, Ag TiO2 ve ZnOTiO2 nanopartiküllerinin sulu süspansiyonlarının toksisitesi, birikimi ve kümeleşmesinin belirlenmesi
Effects of aqueous suspensions of TiO2, AgTiO2 ve ZnOTiO2 nanoparticles on Artemia salina: Assessment of nanoparticle aggregation, accumulation, and toxicity
- Tez No: 343431
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ALTINOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Deniz Bilimleri, Biology, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Nanopartikül, TiO2, AgTiO2 ve ZnOTiO2, Artemia salina, Akut toksisite, Nanoparticle, TiO2, AgTiO2, ZnOTiO2, Artemia salina, Acute toxicity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, TiO2 AgTiO2 ve ZnOTiO2 nanopartiküllerinin Artemia salina naupli larvaları üzerine olan toksik etkileri ve akuatik stabilitesi araştırılmıştır. Akut maruziyet deneyleri deniz suyunda naupli organizmasında 0,0003125 den 100 mg/l'e değişen konsantrasyonda 24, 48, 72 ve 96 saat süresince yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlar probit analiz yöntemine göre 24, 48, 72 ve 96 saat için belirlenmiş olup LC50 değerleri sırasıyla, TiO2 için, 381,600; 70,122; 41,263; 18,771; AgTiO2 için 23,027; 3,743; 1,064; 0,785 ve ZnOTiO2 için 5,111; 0,296; 0,143 ve 0,119 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, çoklu karşılaştırma testi sonuçlarına göre; AgTiO2 deki Ag nanopartik miktarı açısından konsantrasyonlar arasında fark bulunamazken, Ti'nin 0,01-0,1 mg/L ve 0,01-1 mg/l arasında istatistiksel fark vardır. ZnOTiO2'de Ti miktarı 0,01-0,5 mg/l anlamlı fark 0,1-1 mg/l çok anlamlı fark, Zn'nin 0,01-0,1 ile 0,1-1 mg/l ve TiO2'de 100-50 mg/l arasında anlamlı fark vardır. Nanopartikül miktarı açısından konsantrasyonlar ve birikim arasında AgTiO2'nin Ag ve Ti, ZnOTiO2'nin Zn ve Ti miktarı arasında anlamlı fark varken TiO2'nin Ti miktarı açısından anlamlı fark gözlenmemiştir. Mikroskop incelemelerinde ise nanopartiküllere maruz kalan Artemia'ların gözlerinde değişim, bağırsaklarında genişleme, dış kabuk şeklinde bozulma ve ekstremite kaybı ve malformasyon tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aquatic stability and toxic effects of TiO2, AgTiO2 and ZnTiO2 nanoparticles were investigated on nauplii larvaes of Artemia salina. Acute exposure tests were conducted for 24, 48, 72 and 96 hours on nauplii organisms with the concentrations ranges between and 0,03125-100 mg/l for TiO2, 0,003125 and 10 mg/l for AgTiO2 and 0,0003125 and 1 mg/l for ZnTiO2. The results were obtained according to probit analyzes and LC50 values for 24, 48, 72 and 96 hours were 381,600, 70,122, 41,263 and 18,771 mg/l for TiO2; 23,027, 3,743, 1,064 and 0,785 mg/l for AgTiO2; 5,111, 0,296, 0,143 and 0,119 mg/l for ZnOTiO2, respectively. Also, according to multiple comparison test; there were significant diffrerences between the Ag concentration in AgTiO2 nanoparticles. There were significant differences between 0,01 and 1 mg/L, and 0,01 and 0,1 mg/L of Ti. There were significant differences 0,01-0,5 mg/l, 0,1-1 mg/L of Ti, and 0,01-0,1 with 0,1-1 mg/l amount of Zn and 100-50 mg/L of TiO2. There were significant differences between the amount of Ag and Ti in AgTiO2, Zn and Ti in ZnOTiO2. There was no difference in terms of the amount of Ti in TiO2 nanoparticles. After exposing nauplii to nanoparticles, morphological changes such as dilatation of intestine, distortions in the shape of the hull structure, limb loss and malformation were observed.