Çevresel kaynaklardan izole edilen Pseudomonas aeruginosa'nın bazı virülans özelliklerinin ve antibiyotiklere karşı direncinin araştırılması
İnvestigation of several virulance features and resistance against antibiotics of Pseudomonas aeruginosa isolated from environmental resource
- Tez No: 343568
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, virülans faktörü, Pseudomonas aeruginosa, virulence factors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Kırşehir ili civarındaki farklı bölgelerden alınan toprak, su ve çamur olan 100 örnekden elde edilen Pseudomonas aeruginosa suşu kullanılmıştır. Toplam 12 Pseudomonas aeruginosa suşunun ramnolipid, biyofilm, proteaz, hemoliz aktiviteleri ile antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda bütün şuşlar beta hemolitik aktivite göstermiştir. Proteaz aktivitesi, ramnolipid ve biyofilm oluşturabilme yetenekleri ise suşlar arasında farklılık göstermiştir. Tüm izolatlar nalidixic asit, ceftazidime, ceftizoxime, cefotaxime, ceftriaxone karşı %100 (12/12) dirençli olmasına rağmen, P.aeruginosa izolatları bir veya daha çok antibiyotiklere duyarlıdır.
Özet (Çeviri)
ln this study, taken from different regions near Kırşehir soil, water and sludge obtained from 100 samples Pseudomonas aeruginosa strains were used. A total of 12 strains of Pseudomonas aeruginosa rhamnolipids, biofilm, protease, with hemolytic activities were aimed to investigate their sensitivity to antibiotics. As a result all of the strains showed beta-hemolytic activity. Protease activity, rhamnolipid and biofilm forming ability to create differences between isolates showed. Although all isolates were resistant to nalidixic acid, ceftazidime, ceftızoxime, cefotaxime and ceftriaxone 100% (12/12), the P. aeruginosa isolates were susceptible to one or more antibiotics.