Zeytin karasuyunun fungal defenolizasyonu
Olive oil mill wastewater of fungal dephenolisation
- Tez No: 343583
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP CUCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Defenolizasyon, fungus, zeytin karasuyu, Dephenolisation, fungus, olive mill wastewater
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Zeytin karasuyuzeytinyağı fabrikası çıkış suyudur. Zeytin karasuyu, fenolik bileşikler gibi kolay parçalanamayan kompleks organik madde içeren, kirlilik yükü yüksek atıksulardan biridir. Zeytin karasuyu kokulu ve koyu renkli bir atıksudur. Karasu arıtılmadan deşarj edildiğinde alıcı ortamlarda, renk değişimi, estetik bozukluk ve zehirlilik gibi çeşitli problemlere sebeb olmaktadır. Zeytin karasuyunun yapısında yer alan fenolik bileşikler nedeniyle ortamda mikroorganizmaların gelişmesi sınırlı olmaktadır. Bu sebeple, zeytin karasuyunun biyolojik olarak arıtılabilmesi zordur. Zeytin karasuyunun biyolojik olarak arıtılabilmesi için fenolün giderilmesi gerekir. Yüksek fenolik bileşikleri parçalamak için bazı funguslar karasuyun artımında rol oynamaktadır. Funguslar lakkaz ve benzeri polifenol oksidazlar üreterekfenolik bileşikleri metabolize edilebilir hale dönüştürmektedir. Bu çalışmada,zeytin karasuyunda bulunan fenolik bileşiklerin giderilmesi için fungal defenolizasyon yöntemi kullanılmıştır. Fungal defenolizasyon amacıyla F. trogii ve T. versicolor gibi funguslar kullanılmıştır. Bu iki fungus türü ile yapılan araştırma sonucunda, en iyi lakkaz aktivitesi gösteren ve dolayısıyla en iyi defonolizasyon sağlayan tür belirlenmiştir. Çalışma periyodu boyunca reaktör performansları kimyasal oksijen ihtiyacı (KOI), fenol, lakkaz, toplam katı ile belirlenecektir. Çalışma sonunda tüm seyreltme oranlarında en iyi fenol giderim performansını T. versicolor göstermiştir. Düşük karasu seyreltme oranlarında en iyi KOİ giderim verimi performansını T. Versicolor göstermiştir Ancak yüksek seyreltme ortamlarında ise F. trogii'nin KOİ giderim etkinliği daha yüksek bulunmuştur. Tween 20, veratril alkol, iz element içeren ortamlarda ve N sınırlı ortamda yapılan defenolizasyon çalışmalarında elde edilen fenol giderim oranları normal ortamda yürütülen defenolizasyon çalışmasında elde edilen fenol giderim oranlarının altında gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Olive mill wastewater is an effluent of the olive factory. Owm can not easily degradable such as phenolic compound and owm is one of the consist of high organic load wastewater. Owm is wastewater which odorous and dark?coloured. When Owm are discarded without any treatment, environmental problems occur. Owm cause colour change, aestheticdisorder, increased oxygen demand and poison problem in receiving media. Microorganism growing is limited cause of phenolic compound in olive mill structure..For this reason olive mill wastewater of biological treatment is difficult.Phenol must be remove for olive mill wastewater of biological treatment. Funguses are play a role in owm treatment to remove phenolic compound. Microorganism's laccase and polifenoloksidaz production are playing role in transforming of metabolizable phenolic compound. In this study fungal dephenolisation method was used in order to degradation of phenolic compound. Fungus suchas F. trogii ve T. versicolor was used in thıs study. In this way funguskind which (provide the best laccase activity and the best defenolizasyon activity) will be determined. During the study period, fungus performances will be determined by chemical oxygen demand (COD), phenol, MLSS, laccase. At the end, all rates of olive mill wastewater's dilution T.versicolor shown that the best phenol removal performance In the rates of olive mill wastewater's dilution T.versicolor shown that the best TOC removal efficiency performance. But in the high rates of olive mill wastewater's dilution F.trogii 's TOC removal efficiency has been determined the higher. Phenol removal rates supplied with dephenolisation processing in the conditions are inculuding tween 20, veratyl alcohol, trace element and N including condition are obtained lower than dephenolisation processing in natural condition.