Adi fiğ ve tritikale karışımında azot ve fosfor gübrelemesinin verim ve verim öğelerine etkileri üzerine bir araştırma
The effects of nitrogen and phosphorous fertilizers on yield and yield components in intercropped common vetch and triticale
  1. Tez No: 343584
  2. Yazar: AYŞE GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KIZILŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Adi fiğ, Tritikale, Azot, Fosfor, Gübre Uygulama, Verim Unsurları, Common vetch, Triticale, Nitrogen, Phosphor, Fertilizing, Yield component
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, Adi fiğ ve tritikale çeşitleri karışımında azot ve fosfor gübrelemesinin verim ve verim öğelerine etkilerinin saptanması amacıyla Şanlıurfa ili merkez Günbalı Köyünde 2010-2012 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Deneme, fosfor dozları ana parsel, azot dozları ise alt parsellere gelecek şekilde tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Ekimde karışım oranı, literatürlerde belirtildiği üzere, türlerin saf ekimlerinde kullanılan tohumluk miktarları dikkate alınarak (fiğ için, 10 kg/da ve tritikale için, 20 kg/da), %60 fiğ ve %40 tritikale şeklinde planlanmıştır. Gübre materyali olarak dekara 0-3-6-9-12 kg saf N gelecek şekilde Amonyum Sülfat gübresi ve dekara 0-3-6-9-12 kg saf P gelecek şekilde Triplesüper fosfat (TSP) gübresi kullanılmıştır. Araştırmada 22 farklı özellik incelenmiştir. Karışıma uygulanan farklı azot ve fosfor dozlarının dekara yeşil ve kuru ot verimini istatistiksel olarak önemli derecede etkilediği ve yeşil ot verimi değerlerinin 1763.8-2947.5 kg/da arasında, kuru ot veriminin ise, 762.81-1478.8 kg/da arasında değiştiği belirlenmiştir. En yüksek yeşil ot ve kuru ot verimi sırasıyla 3064.3 kg/da ve 1545.3 kg/da ile N9P6 uygulamasından alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of Nitrogen and Phosphorus fertilizers on yield and yield components of intercropped common vetch and triticale in Şanlıurfa province in 2010 and 2012. The study was designed as split-plots where main plots were treated with different levels of phosphorous while split-plots (sub-plots) were treated with different levels of Nitrogen with three replications. 40 and 60% seed ratio for triticale and common vetch respectively was determined based on the available literature. Seed amount in the mixture of individual plants were determined as considering their sole crop seed amount which are 20 and 10 kg/da for triticale and common vetch respectively. Pure Nitrogen and Phosphorous were applied at rate of 0, 3, 6, 9 and 12 kg/da by using fertilizers in the forms of ammonium sulphate and triple super phosphate fertilizers. In the study, 22 different characteristics were investigated. Application of nitrogen and phosphorous fertilizers caused a significant increase in fresh and dry forage yields. Green forage yield ranged from 1763.8 to 2947.5 kg/da while dry-forage yield ranged from 762.81 to 1478.8 kg/da. The highest fresh and dry yields were 3064.3 and 1545.3 kg/da respectively when 9 kg/da Nitrogen and 6 kg/da Phosphorous were applied.