Çimento sektöründe ekserji analizi yaparak enerji verimliliğinin araştırılması
Investıgate energy effıcıency by makıng exergy analysıs ın the cement factory
- Tez No: 343838
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Çimento, enerji ve ekserji analizi, verimlilik, Cement, energy and exergy analysis, efficiency
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Sanayi sektörü enerji tüketiminde en büyük paya sahiptir. Endüstriyel faaliyetlerde enerjinin verimli kullanılmasıyla; tüketim azalacak, sera gazları emisyonu düşecek ve ucuzlayan sanayi ürünü fiyatları sebebiyle uluslararası rekabet gücü açısından sanayicilerimize avantaj sağlayacaktır. Çimento sektörü, enerji tüketimi ve maliyetleri bakımından Türkiye?de en büyük paya sahip sanayi sektörlerinden biridir. Bu nedenle, enerjinin verimli kullanılması ve tüketimin düşürülmesi bu sektörde öncelikli bir yer tutmaktadır. Bu tezde, gerçek çalışma verileri kullanılarak Adana?da bir çimento fabrikasının enerji ve ekserji analizini yapılması ve enerji verimliliğinin hesaplanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Industrial sector carries bigger share of the total energy consumption. With economical use of energy, consumption and emission of greenhouse gases would decrease; industrial goods prices would become cheaper so that Turkish industrialists would have advantages within the competitive world market. In Turkey, cement producing is one of the most important sector in terms of energy consuming and costs. Owing to this reason, using energy in efficiently and decline in energy consumption have an importance in this sector. This study aims to make energy and exergy analysis of a cement factory in Adana and to realize the cost of energy efficiency, by using the actual operational data.