Farklı terminal uçlu kiral kalamitik mesogenler
Chiral calamitic mesogens with different terminal chains
- Tez No: 343864
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIZ BİLGİN ERAN, YRD. DOÇ. DR. HALE OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sıvı kristaller, Kiral kalamitik mesogenler, Semi-florlanmış bileşikler, Liquid crystals, Chiral calamitic mesogens, Semifluorinated compounds
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Maddenin katı ve sıvı halleri arasında yer alan sıvı kristaller, LCD ekranlar, dijital göstergeler ve sensörler gibi çok çeşitli uygulama alanına sahiptirler. Özellikle kiral kalamitik sıvı kristaller, hızlı çevrilme (switching) sergileyen gösterge cihazlarındaki uygulamalarından dolayı, hem akademik alanda ve hem de teknolojik alanda yoğun olarak araştırılmaktadır. Kalamitik (çubuksu) sıvı kristaller, uzun moleküler şekle sahip mesogenlerdir ve genel olarak sert merkezi çekirdek ile esnek alifatik zincirlerden oluşurlar. Kalamitik sıvı kristal fazlarında kiralite, genel olarak kiral bir grubun moleküler yapıya girişiyle elde edilir. Kiral grup, merkezi çekirdek ünitesi, alifatik zincir veya bağlayıcı grup gibi çubuksu yapının çok farklı yerlerinde bulunabilir. Son yıllarda terminal zincir olarak florokarbon zincirleri sıklıkla kullanılmaktadır. Sıvı kristal sistemlerinde hareketli segmenti oluşturan alkil zincirlerinin semiflorlanmış gruplar ile yer değiştirmesinin mesomorfik özellikleri etkilediği ve mesofaz stabilizasyonuna sebep olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmada, mikrosegregasyon ve kiralitenin mesomorfizm üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla, kiral zincirler ve florlanmış kısmın aynı molekül içinde yer aldığı yeni kiral kalamitik mesogenlerin tasarımı, sentezi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Mesogenik bileşiklerin yapıları spektroskopik yöntemler (1H-NMR ve 13C-NMR) kullanılarak aydınlatılmıştır. Kiral mesofaz gösteren bileşiklerin sıvı kristal özellikleri, polarizasyon mikroskobu (PM) ve diferansiyel tarama kalorimetrisi (DSC) kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Liquid crystals, which are between solid and liquid states of matter, have many application areas such as LCD?s, digital displays and sensors. Especially chiral calamitic liquid crystals have been intensively investigated in both academic and technological fields due to their applications in display devices showing fast switching behavior. Calamitic (rod-like) liquid crystals are mesogens which have a long molecular shape and in general, they are composed of rigid central core and flexible aliphatic chains. Chirality in the calamitic liquid crystal phases is usually obtained by the introduction of a chiral group to the molecular structure. Chiral group can be located to very different positions of the rod-like structure such as a central core unit, an aliphatic chain or a linking group. In recent years, fluorocarbon chains have often been used as a terminal chain. It has been observed that replacing alkyl chains which generate a mobile segment with semifluorinated groups in liquid crystal systems influences some mesomorphic properties and induces a mesophase stabilization. In this study, the design, synthesis and characterization of new calamitic mesogens combining chiral chain with semifluorinated segment in the same molecule have been carried out in order to study the impact of microsegregation and the chirality on the mesomorphism. The structures of mesogenic compounds have been characterized by using spectroscopic methods (1H-NMR and 13C-NMR). Liquid crystal properties of compounds which show chiral mesophases have been investigated by using polarization microscope (PM) and differantial scanning calorimetry (DSC).