Sayısal mimarlıkta bütünleştirilmiş tasarım sürecinin mimari yapı üretim ortamlarını dönüştürme potansiyelleri: türkiye için bir değerlendirme
A transforming potential of intagrated design process in computational architecture in building environments: An assesment for Turkey
- Tez No: 343894
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sayısal mimarlık, Bütüncül yaklaşım, Türkiye?de sayısal mimarlık, Computational architecture, integrated approach, computational architecture in Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Sayısal mimarlığın sağladığı tasarım ve hesaplama kolaylıklarının, mimari yapı üretimi ile ilgili tüm disiplinler üzerindeki kanıtlanmış etkisi, değişen çevresel, toplumsal ihtiyaçlar ve kullanıcı istekleriyle daha çok ihtiyaç duyulur noktaya gelmiştir. Bu çalışmada, sayısal teknolojilerin, mimari yapı üretim ortamlarında son dönemdeki etkisini ortaya koymak ve bu etkinin bütüncül yaklaşımlar ile ele alındığında dünya ve Türkiye mimari yapı üretim ortamlarındaki potansiyel faydalarını araştırmak amaçlanmıştır. Yapı üretim sürecinde tekil kullanılan araçların kullanan bireye sağladığı bireysel ve zamansal katkılar yadsınamaz. Ancak deneyimler göstermektedir ki yapı üretim sürecinin tamamında kullanılan sayısal teknolojiler ile planlama, yürütme, kontrol etme, tasarlama, analiz etme, modelleme, alternatif üretme, detaylandırma, üretime gönderme gibi aşamalarının tümü daha kontrol edilebilir ve karlı süreçlere dönüştürülebilir. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tezin problemi tanımlanıp hipotezi ve amacı açıklanmaktadır. İkinci bölümde mimari yapı üretim ortamları tanımlanarak, bu ortamlarda ihtiyaç duyulan dönüşümlere yer verilmiştir. Mesleksel ihtiyaçların yanında, tarihsel, toplumsal, kültürel ve çevresel etkilerin de neden olduğu yakın tarihteki değişimler ortaya konulmuştur. Burada mimarlıkta sayısal dönüşüm ve bütünleşik tasarım potansiyeli kavramları ön plana çıkmış ve açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, bu etkiler altındaki mimari yapı üretim ortamlarının dönüşümleri irdelenmiştir. Yönetimsel, organizasyonel ve teknik olanaklar açısından değişime uğrayan bu ortamların, yöntem ve araçları değiştiğinde ortaya çıkan potansiyelin arttığı açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, mimari yapı üretim ortamlarında sayısal tasarımın araç ve teknikleri açıklanmıştır. Yönetim, tasarım, analiz ve hesaplama gibi süreçlerde kullanılan teknikler örnekleri ile açıklanmış, sağladıkları yararlar incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde incelenen araçların farklı sınıflandırılmalara göre karşılaştırmalı değerlendirilmelerine yer verilmiştir. Bu bölümün sonunda, tüm bölümlerde yapılan analiz ve irdelemelerin sonucu olarak mimari yapı üretim ortamlarında sayısal tasarım kavramının bütüncül etkisi üzerinde durularak bu etkinin önemi ve gerekliliği vurgulanmıştır. Beşinci bölümde, incelenen örneklerin ve araştırılan konuların, Türkiye'de bulduğu karşılıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Sayısal tasarım ve bütüncül yaklaşım kavramlarının uygulamadaki yoğunluklarını belirlemek amacı ile mimar ve mühendislerin katıldığı pilot bir anketle durum tespiti yapılmıştır. Buna ek olarak, mimari yapı üretim ortamlarının da etkileşimlerine yer vermek için mimarlık ofisleri ile görüşmeler yapılıp dünyadaki sayısal gelişimlerin Türkiye?deki karşılıkları aranmıştır. Bu bölümde ayrıca analiz ve sertifikasyon aşamasında yer alan firmalara da yer verilmiş, sayısal teknolojiler sayesinde yapı üretim sektörüne katkıları açıklanmıştır. Altıncı ve son bölümde ise, mimarlıkta sayısal gelişimler ve neden olduğu dönüşümleri, mimari yapı üretim sürecindeki sayısal uygulamaların bütüncül ele alınmasının önemi çıkarımlarından hareketle Türkiye'de uygulanabilirliğinin gereğine vurgu yapılmıştır. İnşaat sektörünün kendi içinde çoğalan uzmanlıkları ve çevre üzerinde büyüyen etkisi açıklanarak, sayısal teknolojilerin kesintisiz kullanımı halinde kontrol edilebilirliğinin kolaylaşacağı açıklanmıştır. Günümüz olanakları altında bu anlayışın yaygınlaşması ve kullanıma geçebilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The proven effect of of information technologies on disciplines has shown its impact in every field, reached the needed position with changing of the building and user demands. The thesis study investigates the influence of information technologies producer built environment (architectural firms, construction companies, etc.) around us in the last period and explore the potential benefits possibilities in building processes environments when integrated approach is carried out. Individual and temporal contributions provided by tools that used but user during project process are undeniable. However, experiences shows that working in collaboration process stages such as planning with information technologies, execution, control, design, analysis, modeling, alternative generation, detailing, manufacturing posting, with the softwares that can be used by everyone is more beneficial. The study composed of six chapters. In the first chapter, the problem is defined, then the aim and the hypothesis of the study is explained. ın the second chapter; building environments are defined and reasons of changes are described in these environments. Beside the professional needs, as well as the historical, social, cultural and environmental impacts put forward. In this chapter, computational transforms and integrated design potential in architecture come to the fore and are explained. In the third chapter, the transformations of building environments under these effects are discussed. Administrative, organizational and technical posibilities are showed as a reason of changes in these environments. Increasing potential is described when the methods and tools are changed. The fourth chapter describes the tools and techniques of computational design in building environments. Techniques used in such as Management, design, analysis, and computational processes are explained with examples, examined the benefits they provide. In addition, this chapter examined the comparative process are evaluated by means of different classifications. At the end of this chapter, as a result of the analysis and to examine this issue, the integrated impact of computational architectural design in building environments was emphasized. The fifth chapter, to investigate the provision of samples analyzed and researched the issues in Turkey is aimed. With the aim to determine the densities of computational design and integrated approach concepts in practice, a pilot survey architects and engineers participated conducted. In addition, investigating the interactions of building environments, and showing of comparison computational developments in the world of architecture, discussions are held with offices in Turkey. This section also included in the analysis and certification companies are involved in the process. Thanks to digital technologies, the structure described in the contributions of the manufacturing sector. In the last chapter, the transformations is caused by computational developments in architecture are emphasized; importance of thinking computational applications in the architectural building process in integrated concepts is mentioned. It is emphasized that the implementation of this concept in Turkey is necessary. Increasing expertise in the construction industry and the growing impact on the environment are described. The idea of easy controlled availability of uninterrupted use of computational technologies is advocated. In order to make widespread use of this approach under the present-day facilities and suggestions were made.