Geri Dön

15 Mart 1992 Pülümür depremi ve tektonik önemi

1992 March 15 Pülümür earthquake and its tectonic importance

  1. Tez No: 34414
  2. Yazar: SELDA YAĞIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 110

Özet

Bu çalışmada, 15 Mart 1992 Pülümür Depremi (M= 5.8) nin jeolojik ve sismolojik özellikleri incelenmiştir, İnceleme alam olarak 13-15 Mart 1992 Erzincan ve Pülümür depremlerinin episantr bölgelerini de içine alan 38° 50'K-40° 50'K enlemleri ve 37° 50'D-42n OO'D boylamları ile sınırlanan bölge seçilmiştir. İnceleme alanımız, jeolojik açıdan doğu Türkiye'nin en karmaşık bölgelerinden biridir. Tektonik açıdan ise Türkiye'nin en önemli fay zonlarının (Kuzey Anadolu fayı. Kuzeydoğu Anadolu fayı, Doğu Anadolu fayı ve Ovacık fayı) birbiriyle kesiştiği aktif bir bölgedir. Bu nedenle, bu bölge tarihsel ve aletsel dönemde, Türkiye'nin en aktif sismik yöresi olmuştur. İnceleme alanımız içerisinde meydana gelen depremlerin odak mekanizması çözümleri Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) için sağ-yanal, Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) için sol- yanal doğrultu atımlı hareketleri doğrulamaktadırlar. 13 Mart 1992 depremi (M=6.8) Erzincan havzasının doğu yansında meydana gelmiştir. Kuzey Anadolu fayına paralel doğrultu atımlı bir hareket ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. 15 Mart 1992 depremi (M=5.8) Pülümür yakınlarında meydana gelmiştir. Depremin odak mekanizması çözümü, önemli yatay bileşeni olan bir ters faylanmayı göstermektedir. Yaklaşık D-B doğrultulu düzlemin fay düzlemi seçilmesi halinde hareketin sol-yanal bileşeni olduğu ve depremin Ovacık fayı ile ilgili olabileceği düşünülmektedir. Bu sonuçlar göstermektedir ki, daha önce Barka ve diğ. ( 1987) tarafından işaret edilen Kuzey Anadolu fayının büyük bir deprem ile kırılmayan tek bölümü olan Yedi su segmenti hala kopmaksızın durmakta ve bir sismik boşluk oluşturmaktadır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT 1992 March 15 Pülümür Earthquake and its Tectonic importance In this study, geological and seismological aspects of the Pülümür earthquake of 15 March 1992 have been studied. The region bounded by 38° 50'N - 40° 50'N latitudes and 37° 50'E - 42° 00'E longitudes which covers the epicentral area of the 13-15 March 1992 Erzincan and the Pülümür earthquakes has been selected as the study area. From geological aspect, our study area is one of the most complicated regions in eastern Turkey. Moreover, from tectonic aspect, it is an active region where the most important fault zones of Turkey intersect. There for, this area has become the most active seismic area of Turkey in the historical and instrumental periods. Focal Mechanism of earthquakes which occurred in our study area show right-lateral strike-slip faulting for the NAFZ and left lateral strike-slip faulting for the EAFZ. The Erzincan earthquake (M=6.8) of 13 March 1992 occurred in the eastern part of the Erzincan Basin. It is appears that the fault motion which is responsible for the earthquake is parallel to NAFZ. 1992 March 15 Earthquake (M=5.8) has occured near Pülümür. Focal mechanism solution of this earthquake has shown reverse faulting with strong strike-slip component. When we select the plane striking in the East- West direction as the fault plane, the earthquake has left-lateral strike-slipe component. Therefor, the Pülümür earthquake may be related with the Ovacık Fault. Our study suggest that the Yedisu segment of the Nafz which posesses a seismic gap as suggested by Barka et. al (1987) still remains unbroken.

Benzer Tezler

  1. 13 Mart 1992 depremi ve Erzincan çevresinin tektonik özellikleri

    13 March 1992 earthquake and the tectonic characteristic of Erzincan and vicinity

    SAADET GÜZELCE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Jeofizik Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi

    Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖMER ALPTEKİN

  2. Depremlerin oluşturduğu deformasyon ve gerilme alanlarının modellenmesi

    Başlık çevirisi yok

    SÜLEYMAN SAMİ NALBANT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    Jeofizik Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi

    Jeofizik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖMER ALPTEKİN

  3. Değişik ekim zamanları ve fideleme yönteminin şeker pancarı (Beta vulgaris L.) çeşitleri üzerinde etkileri

    Başlık çevirisi yok

    NECDET ÇAMAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    ZiraatOndokuz Mayıs Üniversitesi

    Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ENVER ESENDAL

  4. Erzincan manyetotelürik verilerinin değerlendirilmesi (profil-A)

    Interpretation of Erzincan mt measurements

    HIDIR AYGÜL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Jeofizik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    DOÇ.DR. İLYAS ÇAĞLAR

  5. Türkiye'de iç göç olgusu: 13 mart 1992 Erzincan depremi özelinde iç göçlerin incelenmesi

    The phenomenon of domestic migration in turkey: analysis of domestic migrations specific to march 13, 1992, Erzincan earthquake

    ÇAĞLAR ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Siyasal BilimlerErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ARPACI