Anti kanser ilaçları metabolize eden enzimlerin polimorfik özelikleri
Polymorphic characteristics of enzymes that metabolize anticancer drugs
- Tez No: 344228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN BASKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: 5-FU Metabolik Yolağı, MTHFR, DPYD, polimorfizm, farmakogenetik, 5-FU metabolic pathway, MTHFR, DPYD, pharmacogenetics polymorphism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç:. 5-Florourasil (5-FU) kırk seneden beri bir çok solid tumorun sağaltımı için kullanılmaktadır. 5-FU sağaltımı alan hastaların %15? indeki derece III-IV mukozit, nötropeni, bulantı, diyare, miyelosüpresyon, el-ayak sendromu toksisiteleri, 5-FU metabolik yolağındaki Dihidropirimidin dehidrogenaz (DPYD), Metilentetrahidrofolat redüktaz (MTHFR), Timidilat sentaz (TS) enzimlerinin polimorfik özelikleri ile ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı 5-FU ilacının metabolizmasını ilgilendiren enzimlere ait genlerin populasyona özgü polimorfizimlerinin belirlenmesi; bu polimofizimler ile sağaltım sonuçlarının ve gözlenen toksisitelerin ilişkili olarak incelenmesidir. Yöntem: 5-FU sağaltımı alan 85 kanser hastası çalışmaya alındı. DPYD, TYMES, MTHFR enzimleri kodlayan genler, yeni nesil Sequenom MassARRAY Analyzer 4 ile tek nükleotid değişimleri açısından tarandı . Bulgular: Altı olguda toksisite saptanamazken, toksisite saptanan 79 olgunun, 47?sinde, hematopoeitik toksisite, 18?inde, el ve ayak sendromu, 11?inde, gastrointestinal toksisite ve 3?ünde ise, deri toksisitesi saptandı. MTHFR 677 C>T mutasyon oranı; % 47,1 wild tip, % 43,5 heterozigot, % 9,4 homozigot mutanttı. TS 1494 ins/del mutasyon oranı; % 36,5 wild tip, % 38,4 heterozigot, % 24,7 homozigot mutant olarak saptandı. DIVS14G>A/G allelik ferakansı %0.6 olarak saptandı. DPYD 85T>C mutasyon oranı; % 47,1 wild tip, % 43,5 heterozigot, % 9,4 homozigot mutant olarak saptandı. DPYD 2846A>T ve D1679T>G/T mutasyonları hiç saptanmadı. Sonuç: MTHFR 677C>T mutasyonu olan olgularda el ve ayak sendromu ve TS1494ins/del mutasyonu olan olgularda hematopoitik toksisiteler daha fazla gözlenmiştir. Ancak toksisite derecesi ile bir ilişki saptanmadı. Seçilen enzimlerin genotiplerinin belirlenmesi 5-FU toksisitesi riskini tahmin etmek için önemlidir. Toksisite ile genotip ve etnik kökenin ilişkisini doğrulamak için popülasyonu temsil gücüne sahip bir çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
POLYMORPHIC CHARACTERISTICS OF ENZYMES THAT METABOLIZE ANTICANCER DRUGS Arsalan AMİRFALLAH Dokuz Eylul University, Institute of Oncology, 35340 Inciraltı İzmir/TURKEY Correspondence address: [email protected] Objective: 5-Fluorouracil (5-FU), the mainstay of solid tumor chemotherapy over the last 40 years, induces grade III?IV toxicities in up to 15% of patients with polymorphisms in the dihydropyrimidine dehydrogenase (DPYD), thymidylate synthase (TS), and methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) genes. These toxicities include mucositis, neutropenia, nausea, diarrhea, myelosuppression, hand-foot syndrome. Aim of this study was to analyse polymorphisims charecteristics of enzymese that include in 5-FU metabolic pathway, identification of population-specific gene polymorphisms and investigation the results of treatment and observed toxicities associated with related polymophisms. Method: Eighty five pateints getting 5-FU chemotherapy were included to the study. The enzymes (DPYD, TS, MTHFR) taking place in the metabolic processes of the 5-FU, scanned at SNP level with new genaration Sequenom MassARRAY Analyzer 4 in terms of single nucleotide polymorphisms. Results: Six patients had no toxicity. Toxicities types in 79 patients were: 47 patients with hematopoietic toxicities, 18 with hand and foot syndrome, 11gastrointestinal toxicities and 3 patients with skin toxicites. MTHFR 677 C>T mutation status was; 47,1% wild type, 43,5% heterozygot, 9,4% homozygot mutant. TS 1494 ins/del mutation status was; 36,5% wild type, 38,4% heterozygot, 24,7% homozygot mutant. Allelic frequency of DIVS14G>A/G was 0.6%. DPYD 85T>C mutation status was; 47,1% wild type, 43,5% heterozygot, 9,4% homozygot mutant. There were no mutation in DPYD 2846A>T and D1679T>G/T polumorphisims. Conclusion:, Foot and hand syndrome was detected more in the patients who had MTHFR 677 C>T mutation also hematopoitik toxcities were in high range in patients with TS 1494 ins/del mutation . Determination of selected enymes polymorphic charecterestics are important in order to predict the risk of toxicity of 5-FU. To verify the relationship between toxicity and genotype population based stydies among diffrent etnic groups should be done.