Halep Türkmenlerinde ölümle ilgili gelenekler ve inanışlar
The traditions and believs about death among Aleppo Turkmenians
- Tez No: 344335
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE KÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tören, Ölüm, geçiş dönemleri, Halep Türkmenleri, İnanış, Ceremony, Death, Transitions Periods, Aleppo Turkmens, Beliefs
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ölüm, insan hayatının en önemli geçiş dönemlerinden üçüncüsü ve sonuncusudur. Gerek günümüz gerekse ilkel topluluklar için hiçbir zaman yok oluş olarak sayılmamıştır. Bir dönemi tamamlayıp başka bir döneme geçiş olarak kabul edilmiştir. Bu ani ve kaçınılmaz an insanlar için korku ve gizem kaynağı olmuştur. Bilinçaltında yatan bu korku ve çaresizlik insanları tedirgin etmektedir. Çoğu kez etrafında olan bitenleri, eşyaların duruşlarını, hayvanların alelade davranışlarını ölümün ön belirtisi olarak saymıştır. Bu tedirginlik ve ölüm korkusu insanları ölümden kaçmaya, uzaklaşmaya hatta düşünmemek için bile bir takım adetlere ve uygulamalar uymaya zorlamıştır. Dolayısıyla ölümün çerçevesinde yüzlerce adet, inanç, gelenek, görenek, dinsel ve büyüsel uygulamalar oluşturmuştur. Bu çalışmamızda geçmiş dönemlerde Anadolu'dan gelip Halep ve çevresine yerleşen Halep Türkmenlerinin bu konuya kaynak olabilecek ölüm ve etrafında kümelenen uygulamaları ve inanışları araştırılarak belirlenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The third, and last of the most important periods in the transition of death of people. As well as contemporary primitive societies, need not counted, as no time to extinincition. Has been recognized, as a period of transition, to complete another era. The sudden and inevitable moment of fear, and for the people has been, a source of mystery. This is a subconscious, fear and helplessness, people uneasy. Most of the time, what was going on around the usual behavior, of animals, in positions of items, counted as a sign, of death, in the front. The anxiety, and fear of death, even for people not to think, or even death, to escape away, from the customs, and applications, forced to comply, placed around Aleppo, Aleppo and death, and that maybe the source, of Turkmen clustered around, the issue by investigating to determine, the work, practices and beliefs.