Kilis ilinde geçiş ritleri bağlamında evlenme
Crossing the context of marriage rites of Kilis
  1. Tez No: 344336
  2. Yazar: AYŞE EDA SABUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE KÖKSEL, DOÇ. DR. MEHMET EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş Dönemi, Evlilik, Tören, Gelenek, Kilis, Transition Period, Wedding (Marriage), Ceremony, Tradition, Kilis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
İnsan hayatında doğumdan ölüme kadar olan süreçte belli geçiş dönemleri vardır. Bunlar doğum, evlenme ve ölümdür. Bu dönemler içerisinde en çoşkulu, en çok katılımlı olanı evlenme geçişidir. Evlenme kültürü bütün toplumlar için çok önemlidir ve bu önem değerinde de kutlanmaktadır. Kilis ili ile ilgili yapılan bu çalışmada ilk olarak çalışılan alan tanıtılmış, evliliğin geçmişten bugüne nasıl değiştiği yansıtılmıştır. Çalışmamızın asıl kısmında ise Kilis?teki evlenme kültürü ve kültür çevresinde şekillenen inanç ve uygulamalara yer verilmiştir. Evlenme kültürü de kendi içinde alt başlıklara ayrılarak evlilik öncesinden, evlilik sonrasına kadar anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In human life, from birth to death, there are certain transitional periods. These are birth, marriage and death. Among these periods, the one which is most enthusiastic and has the broadest participation is the marriage. Marriage is very important for all communities and it is also celebrated according to this value of importance. In this study that about the province of Kilis, first the field of work is introduced and the change from the past to the present is reflected. In the main part of the study the culture of marriage and beliefs and practices formed around the culture in Kilis are included. The culture of marriage is tried to explain with its prenuptial and postnuptial periods by classifying in different sub-headings.