Rekreatif etkinliklere katılımın önündeki engellerin belirlenmesi: Üniversite öğrencileri örneği
Determination of constraints against participate in recreational activities: Perspectives of university students
  1. Tez No: 344462
  2. Yazar: ESRA EMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERMAN ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: BoşZaman, rekreasyon, boşzaman engelleri
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin boşzamanlarında rekreatifetkinliklere katılamamalarının önündeki algılanan engelleri belirlemek; bu engellerin bazıbağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığınıortaya koymaktır. Çalışmaya2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılıbahar yarıyılında farklıüniversitelerde öğrenim gören413'ü kadın ve 237'si erkek olmak üzere toplam 650 üniversite öğrencisi katılmıştır.Araştırmada veri toplama aracıolarak BoşZaman Engelleri Ölçeği-18 (Gürbüz vediğerleri, 2012) kullanılmıştır. Akademisyenlerin boşzaman engel algılarının bağımsızdeğişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için bağımsız gruplar için tve tek yönlü varyans analizi (Anova) testleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarıüniversiteöğrencilerinin boşzaman engel algılarıile cinsiyet, öğrenim gördükleri üniversite, gelirdurumu ve geçmişte herhangi bir spor dalıile ilgilenme durumu değişkenleri arasındaanlamlıfarklılıklar olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine university students' perceptions of leisureconstraints and to compare these with regard to some demographic variables. The sampleof this study was 650 (413 female and 237 male) university students from differentuniversities in 2011-2012 Spring Semester. In this study, Leisure ConstraintsQuestionnaire-18 (Gürbüz et al., 2012) was used as a data collection tool. In Order todemonstrate whether there were significant differences between the scores of someindependent variable acquired from the scale, t and One-Way Anova tests were processed.The findings of the study showed that there were significant differences between universitystudents' perceptions of leisure constraints and some demographic variables which weregender, university, economic level and the state of beingi nterested in any sport branches inthe past.KeyWords: Leisure, recreation, leisure constraints