Fabrika yeri seçimi ve bir uygulama
Factory area selection and application
- Tez No: 344520
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAVİT YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kars, Kağızman, Meyve Suyu Sektörü, Fabrika Kuruluş Yeri, Kars, Kağızman, Fruit Juice Sector, Factory Area
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETGünümüz ticaret hayatında görülen üst düzey rekabet nedeniyle işletmeler ürünlerini her zaman daha ucuza mal etmeye çalışmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak firmalar fabrika kurmadan önce fabrika yerinin seçimi üzerinde özellikle durmaktadır, çünkü fabrika yerinin doğru bir şekilde seçilmesi, hem fabrikanın kuruluş aşamasında hem de faaliyetleri sürecinde gereksiz maliyetleri ortadan kaldırmaktadır.İşletmeler, fabrikaları kuracakları yerleri seçerken bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmaktadırlar. Söz konusu önemli noktalardan bazıları ucuz iş gücü sağlama olanağı, ucuz hammadde sağlama olanağı, ulaştırma maliyetleri, pazara yakınlık, enerji ve su kaynaklarına erişim, alt yapı ve bölge üzerinde devletin politikalarıdır. Bu esnada firmalar bilimsel yöntemler kullanmaktadırlar.Kars ilinin Kağızman ilçesi, sınırları içerisinde kurulması olası olan bir meyve suyu fabrikası düşünüldüğünde bazı olumlu ve olumsuz noktalara sahiptir. Çalışma kapsamında Kağızman ilçesinde bir meyve suyu fabrikasının kurulması konusunda fırsatlar ve engeller değerlendirilmiştir ve çalışma sonucunda şayet, ulaşım problemlerine çözüm getirilirse Kağızman'ın meyve suyu fabrikası kurulması açısından uygun bir yer olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAs a result of immense competition observed in today?s commercial life, firms always try hard to minimize cost while producing their products or services.Companies especially focus on determining the place of a factory they plan to construct. The reason of focusing on place of factory is that if a company chooses a right place for the factory, many extra cost can be prevented both while constructing the factory and operating the factory. Firms take some important factor into consideration while choosing factory place. Some of those factors are opportunity of cheap manpower, access to cheap raw material, transportation costs, access to markets and energy-water, sub construction and policies of government about district. At that point, firms use some scientific techniques.Kağızman District of Kars Province has both positive properties and negative properties in terms of choosing the area as a factory place for fruit juice sector. In the scope of working, opportunities and threats in establishing fruit juice fabric in Kağızman District and it was exposed that Kağızman is suitable for a fruit juice fabric.