The reflections of post-modern consumerism in Martin Crimp's selected plays: Attempts on her life no one sees the video
Martin Crimp'in yaşamı üzerine Teşebbüsler ve Videoyu Kimse Görmüyor adlı oyunlarında postmodern tüketimin yansımaları
- Tez No: 344519
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GENCER ELKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Tüketim, Benzetim, Medya, Postmodernism, Consumerism, Simulation, Media
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tezin amacı Martin Crimp'in Yaşamı Üzerine Teşebbüsler ve Kimse Videoyu Görmüyor adlı oyunlarını postmodern tüketim alışkanlığı bakımından irdelemektir. Tüketimin insanlığın varoluşu kadar eski bir tarihe sahip olduğu açıktır. Bu nedenle, tarih boyunca her dönemin kendine has özel koşuları doğrultusunda tüketiminde değişikliklere uğradığı yadsınamaz. Ortaçağ Avrupa'sında din eksenli bir yaklaşımla ele alınırken, Sanayi Devrimi onun bilimsel bir terime dönüşmesine neden olmuştur. Bunun yanısıra, postmodern zamanlar ise onun insanoğlunun hayatının merkezine yerleştirmiştir. Bu bağlamda, Martin Crimp kimi eserleride postmodern tüketim alışkanlıklarını sorunsallaştırır. Bu nedenler, Crimp'in Yaşamı Üzerine Teşşebüsler adlı oyounu Jean Baudrillard ve Fredric James'in postmodern tüketim hakkındaki görüşleri doğrultusunda tartışılacaktır. Öte yandan, Kimse Videoyu Görmüyor ise medyanın tüketiciyi yönlendirme etkisi bağlamında ele alınacaktır. Crimp bu eserlerinde sadece postmodern tüketimi eleştirmekle kalmayıp, hayatımızın her bakımdan ne derecede tüketim tarafından kuşatıldığını da vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse the selected plays of Martin Crimp in terms of postmodern consumerism habit. It is certain that consumerism dates back as early as the existing date of people. Therefore, it is undeniable that it has seemed changes throughout the history in line with the specific conditions of each period. While it has been dealt with religious point of view in medieval Europe, the Industrial Revolution caused its transformation into a sort of scientific term. Furthermore, postmodern times have placed it in the centre of peoples? life, for this reason Martin Crimp problematizes postmodern consumer habits in some of his works. In this sense, his work Attempts on Her Life will be discussed from the point of Jean Baudrillard and Fredric James?s views about postmodern consumerism. In addition, No one Sees the Video will be investigated in line with the influence of media in manipulating the consumers. Crimp not only criticizes the postmodern consumerism but he also indicates that to what extent we have been surrounded by consumerism in all the sides of life.