KOBİ'lerde girişimcilik değerleri, işletme performansı ve dış ticaret ilişkisi: Giresun sanayi işletmeleri üzerine bir araştırma
Entrepreneurial values SMEs, foreign trade relations and business performance: A study on industrial enterprises in Giresun
  1. Tez No: 344542
  2. Yazar: DEMET GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: KOB, Giri?imcilik, letme Performansı, Dı? Ticaret, SME, Entrepreneurial, Business Performance, External Trade
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
KOB??ler ekonomik ve toplumsal kalkınmaya yaptıkları olumlu katkıları, piyasa ko?ullarında meydana gelen deği?melere hızlı uyum sağlayabilen esnek bir üretim yapısına sahip olmaları, yeni ve çe?itli istihdam alanları olu?turmada üstlendikleri rolleri sayesinde hem ülkemiz ekonomisinde hem de dünya ekonomisinde çok önemli bir yere sahiptir.Bu tez çalı?masında hem dünya hem de Türkiye ekonomisinin geli?mesi ve kalkınması bakımından büyük önem ta?ıyan KOB??lerin; Giri?imcilik Değerleri, ??letme Performansı ve Dı? Ticaret ?li?kisi üzerine bir ara?tırma yapılmı?tır. Ara?tırma Doğu Karadeniz Bölümündeki Giresun ilinde imalat sanayinde faaliyet gösteren 45 KOB? üzerinde yapılmı?tır. Ara?tırma kapsamına alınan KOB??lerin Giri?imcilik Değerleri, ??letme Performansı ve Dı? Ticaret ?li?kisi arasındaki bağlantıyı belirlemek amacıyla KOB? yöneticilerine yönelik anket soruları düzenlenerek uygulanmı?tır.Anket sorularının analizi yapılarak, anket uygulamasından elde edilen bulgular ı?ığında KOB??lerde Giri?imcilik Değerleri, ??letme Performansı ve Dı? Ticaret ?li?kisi izlemlerinin önemi tartı?ılmı? ve çözüm önerileri yapılmı?tır.
Özet (Çeviri)
Due to their positive contributions to the economic and social progress, their flexible production structure that enables them to adapt easily to the changes taking place in market conditions, and the roles that they bear in creating new and various employment areas, SMEs (KOBI) have a significant place both in national and world economy. In this dissertation study, a research has been carried out on the Entrepreneurial Values, Business Performance and External Trade Relations of SMEs, which are vital in terms of the development and progress of both world and Turkish economy. The research has been conducted on 45 SMEs operating in production industry in Giresun which is located in the Eastern Black Sea Region. To determine the association between the Entrepreneurial Values, Business Performance and External Trade Relations of SMEs that have been included in the research, some survey questions have been applied to SME managers.Analysing the survey questions, the importance of impression of the Entrepreneurial Values, Business Performance and External Trade Relations of SMEs has been discussed in the light of the data obtained from the survey and some solutions have been offered.