A study of the impact of the entrepreneurial behavior and the government and financial supports on the performance of the Smes
Girişimci davranışlarının, devlet ve mali desteklerin, Fas KOBİ'lerinin performansı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 699043
  2. Yazar: FARAH BENSALAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN TINAZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: girişimciler, girişimcilik, yönetim becerileri, performans, performans ölçümü, küçük ve orta ölçekli işletmeler, entrepreneurs, entrepreneurship, managerial skills, performance, performance measurement, small and medium enterprises
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Pek çok yatırımcı, deneyimli girişimci ve hatta yeni başlayanlar kendi şirketlerine yatırım yapmak ve kendi şirketlerini açmakla daha çok ilgilendiklerinden, başarı faktörleri ve iş başarısızlığının faktörleri hakkındaki araştırmalar son birkaç yılda giderek daha fazla yapılmaktadır. Aslında, bir iş kurmak göründüğü kadar kolay değildir; çok fazla çaba ve aylar ya da hatta yıllar süren sıkı çalışma gerektirir. Ayrıca, yeni mezun olan ve işletme ana dalına sahip olan genç öğrenciler çeşitli araştırmalar yapmakta ve kendi şirketlerini kurmakla daha çok ilgilenmektedirler, böylece gördüğümüz gibi, İşletme Yönetimi alanında yüksek lisans, insanların çoğunluğu tarafından alınan en popüler daldır. Aslında, bu konu ile ilgili kafamda o kadar çok soru beliriyordu ki; insanlar neden iş ile daha çok ilgili? İşlerini yönetmek için yeterli beceri ve yeteneklere sahip olduklarına inanıyorlar mı? Öyleyse zorluklar nelerdir? Ayrıca bu iş başarılı olursa ne kazanabilirler? Daha önce de belirtildiği gibi; bu konuda çok çaba sarf ediliyor ama yine de pek çok iş projesi başarısız oluyor ya da sürekliliğini sadece kısa bir süre koruyor, o halde başarısızlıklarının faktörleri nelerdir? Ve neden bazı işletmeler başarılıyken diğerleri başarılı değil? Bu mevcut tezde tam olarak inceleyeceğimiz konu, başarıyı etkileyen veya şirketi başarısızlığa götüren faktörlerdir. Bahsedilen tüm soruları, bu alanda yoğun araştırmalar yapan literatür ve bilim camiasının yardımıyla cevaplayacağız. Bu tez, ana vatanım Fas'taki KOBİ'ler (küçük ve orta ölçekli işletmeler) üzerine yapılacak, onların stratejilerini, başarı ve başarısızlık faktörlerini, Faslı girişimcilerin şirketleri üzerindeki etkilerini, yönetim becerileri ve yetenekleri, toplum ve halk desteğiyle ilgili diğer faktörler açısından da şirketlerinde olumlu ya da olumsuz etkiye sahip olup olmadıklarını tartışacağız, diğer bir kısmı da mal sahipleri tarafından yapılan iş planı ve tüketicilere ve müşterilere ulaşmak için tercih edilen pazarlama stratejileri ile ilgili olacaktır.Genel olarak, bu makale Faslı KOBİ'lerde başarısızlığın ve başarının belirleyicilerini, iş sahiplerinin onlar üzerindeki etkisinden bahsederek inceleyecektir. Yeni girişimcilerin iş hayatlarında başarılı olmak için yapmaları ve yapmamaları gerekenleri anlamalarına yardımcı olmak, bu iç ve dış faktörleri vurgulamak ve derinlemesine anlamak, engellerden vezorluklardan bahsetmek, doğru ve kesin bilgi vermek oldukça gereklidir.
Özet (Çeviri)
Researches about the factors of success and the factors of failure of business are done more and more in the last few years, as many investors, experienced entrepreneurs or even beginners are more interested in investing and opening their own companies. In fact, starting a business isn't as easy as it may looks; it takes a lot of efforts and months of hard work or even years. Also, young students who are newly graduated and have a business major are doing several researches and are more interested in creating their own companies, as we can see, master's in Business Management is the most popular course taken by the majority of people. In fact, so many questions were asked about this topic, why people are more interested in business? Do they believe they have the ability and enough skills to manage their business? What are the challenges then? As already said; many efforts are done on this topic but still many projects of business fail or maintain their continuity for a short period only, then what are the factors of their failure? And why some other businesses succeed while others don't? This is exactly what we will be looking at in this current thesis, the factors that influence the success or lead the company to failure. We will be answering all the mentioned questions by the help of literature and the scientific community whose been doing a load of research in this domain. This thesis will be held on SME (small and medium enterprises) in Morocco, the country grouping about 37 Million people (2020) and an estimated number of SMEs of 7262 out of a total of 7812 manufacturing businesses as the National Agency for the Promotion of Small and Medium-Sized enterprises declared. We will discuss their strategies, their factors of success and failure, the impact of the Moroccan entrepreneurs on their companies and whether they have a positive or negative impact on them in terms of skills and management abilities as well as other factors related to the society and the community support, some others will be related to the business plan done by the owners and the marketing strategies preferred in order to reach the consumers and clients.