Gümüşhane halkevleri
Gümüşhane people's house
- Tez No: 344576
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN CEVİZLİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Halkevi, Gümüşhane, Gümüşhane Halkevi, Halk Eğitimi, Bayburt Halkevi, Kelkit Halkevi, Torul Halkevi, Şiran Halkevi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Halkevleri, Cumhuriyet Dönemi'nde ulusal bilinci sağlayarak, Cumhuriyet'in temel ilkelerini ve Atatürk İnkılâplarını halkla bütünleştirmek amacıyla kurulmuştur. Bu kurumlar Cumhuriyet Türkiye'sinin en önemli kültür kurumları olmuştur. Gümüşhane Halkevi, 24 Şubat 1933'de kurulmuştur. Bu tarihten itibaren Gümüşhane Halkevi, Halkevlerinin genel amaçlarına uygun olarak katkılarda bulunmaya başlamıştır. Ülkemizdeki diğer Halkevleri gibi Gümüşhane Halkevi de 1951'de kapatılmış ve faaliyetlerine son verilmiştir.Gümüşhane Halkevi'nde zamanla Halkevlerinin çoğunda olduğu gibi dokuz şubenin tamamı kurulmuştur. Gümüşhane Halkevi çalıştığı dönem sürecinde her şube kendi görev sorumluluğunda konferanslar, temsiller verilmesi, köy gezileri tertiplenmesi, film gösterimleri sunulması, kurslar düzenlenmesi gibi çalışmalar yapmıştır. Halkevi ve Şubeleri Halkevlerinin kuruluş amaçları doğrultusunda halka aydınlanma ışığının götürülmesinde araç olmuştur. Gümüşhane Halkevi, faaliyette bulunduğu on sekiz yıl içinde Gümüşhane kentinin sosyalkültürel yaşamında derin izler bırakmıştır.Gümüşhane Halkevi, kurulduğu dönem öncesi eğitim, kültür ve sosyal şartları göz önünde bulundurularak yetişkinlerin eğitiminde etkin rol oynamaya çalışmıştır. Halkevi, genel amaçlarını gerçekleştirmede bazı imkânsızlıklardan ve çevre şartlarından dolayı pek çok zorluklarla karşılaşsa da, daha önceki dönemleriyle kıyaslandığında 1933-51 yılları arasında Gümüşhane'nin sosyokültürel hayatına önemli katkılar sağladığı açıkça görülmüştür.
Özet (Çeviri)
People's Houses were established in order to integrate the principles of the republic and Atatürk's revolutions with the people through realizing national awareness. They became the most important cultural institutions of Turkey of the Republic. Gümüşhane People's House established in 24 February 1933.from that day Gümüşhane People's House started to contrıbute the People's Houses general aims approprıately. Like other people's house, Gümüşhane People's House was also closed down and its activities were banned in 1951.İn time nine branches of People's House were founded in Gümüşhane People's House. Every branch had duties like holding seminars, performing plays, organizing trips to the villages presenting film and giving courses. This People's House and its branches were the tools of enlightment for the people on the basis of foundation purposes. Gümüşhane People's House deeply affected Gümüşhane's people and cultural and social life of the city itself through the time carried on its activities for 18 years.Gümüşhane People's House put great importance to adult education regarding the educational, cultural social circumstances before it was polished. Although it had many obstades like lack of resources or some environmental effects in the way to accomplish its overall aims, it is obvious that Gümüşhane People's House had great effect on social and cultural life of the city between 1933-51 when compared to the date before the People's House period. Key Word: People's House, Gümüşhane People's House, Bayburt People's House, Kelkit People's House, Torul People's House, Şiran People's House